Dmitri Medvedev: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război

Dmitri Medvedev: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, una dintre cele mai dure voci propagandistice de la Kremlin, și-a reluat retorica amenințătoare și a spus că aderarea Ucrainei la NATO ar fi o declarație de război împotriva Moscovei și doar "prudența" din partea alianței ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăți, relatează Reuters.

Liderii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord s-au angajat la summitul lor de săptămâna trecută să susțină Ucraina pe o "cale ireversibilă către integrarea euroatlantică deplină, incluzând aderarea la NATO", dar au lăsat deschis momentul în care această aderare ar putea avea loc, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dispută în Creta în contextul încercărilor de a descuraja turismul în masă. Filmare controversată cu turiști debarcați în mare CITEȘTE ȘI FOTO Dispută în Creta în contextul încercărilor de a descuraja turismul în masă. Filmare controversată cu turiști debarcați în mare
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și o voce importantă printre "durii" Kremlinului, a declarat pentru publicația Argumenti I Fakti că aderarea Ucrainei ar merge chiar dincolo de o amenințare directă la adresa securității Moscovei. "Aceasta, în esență, ar fi o declarație de război - deși cu întârziere", a spus el în comentarii publicate miercuri. "Acțiunile pe care adversarii Rusiei le întreprind împotriva noastră de ani de zile, extinderea alianței, duc NATO la punctul fără întoarcere", a arătat fostul președinte al Federației Ruse.

Urmând linia standard a Kremlinului de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022, Medvedev a declarat că Rusia nu amenință NATO, dar va răspunde, în schimb, la încercările alianței de a-și promova interesele în fostul spațiu de influență rusă.

"Cu cât vor exista mai multe astfel de încercări, cu atât răspunsurile noastre vor fi mai dure", a avertizat Medvedev. "Dacă acest lucru va sfărâma întreaga planetă în bucăți depinde numai de prudența părții (NATO)", a adăugat oficialul rus, aparent făcând aluzie la o amenințare nucleară ca ripostă din partea Moscovei.

Medvedev, care în timpul președinției sale din 2008-2012 a fost considerat un moderat pro-occidental, s-a reinventat ca o voce radicală de la Moscova, avertizând SUA și aliații săi în repetate rânduri că înarmarea Kievului de către aceștia ar putea duce la o "apocalipsă nucleară".

În interviul publicat miercuri, Medvedev a reiterat, de asemenea, linia Moscovei potrivit căreia numirea lui Mark Rutte la conducerea NATO nu va schimba poziția alianței. "Pentru Rusia, nimic nu se va schimba, deoarece deciziile cheie nu sunt luate de țările membre NATO, ci de un singur stat - Statele Unite", a declarat Medvedev.

NATO a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial ca un zid de apărare împotriva unei invazii sovietice de care se temea Europa de Vest, dar includerea ulterioară a țărilor din Europa de Est a fost considerată de Kremlin ca un act de agresiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
dmitri medvedev
nato