Cum a fraudat Grecia Uniunea Europeană: Subvenții agricole fictive și milioane de euro deturnate

VECINI   
Cum a fraudat Grecia Uniunea Europeană: Subvenții agricole fictive și milioane de euro deturnate

O fraudă masivă cu fonduri UE a afectat agricultura Greciei.

Biroul Procurorului Public European (EPPO) investighează zeci de cazuri de subvenții agricole acordate ilegal din 2017 pentru terenuri care fie nu existau, fie nu erau lucrate.

Urmărește-ne și pe Google News

De fiecare dată când autoritățile agenției au încercat să stopeze frauda, acestea au fost îndepărtate de ministrul agriculturii de la acea vreme

Fermierii frauduloși au fost trimiși în fața instanței, însă niciun oficial al OPEKEPE (Organizația pentru Plăți și Controlul Ajutoarelor Comunitare și Garanțiilor) nu a fost inculpat. De fiecare dată când autoritățile agenției au încercat să stopeze frauda, acestea au fost îndepărtate de ministrul agriculturii de la acea vreme, relatează Adevărul.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Zuzanna Kurek, fondator Cornerstone Communication: O treime dintre investitorii la bursă au și o investiție directă în imobiliare. E semn de maturitate CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Zuzanna Kurek, fondator Cornerstone Communication: O treime dintre investitorii la bursă au și o investiție directă în imobiliare. E semn de maturitate

Potrivit anchetei, fondurile deturnate ar putea ajunge la 45 de milioane de euro pe an, transformând acest caz într-unul dintre cele mai mari scandaluri agricole din ultimii ani. Dezvăluirile apar într-un moment critic pentru Uniunea Europeană, care negociază noul buget agricol pentru perioada 2028-2034. Acest incident riscă să alimenteze criticile asupra Politicii Agricole Comune (PAC), care reprezintă o treime din bugetul total al UE de 1,3 trilioane de euro, mai arată sursa citată.

Corupție la OPEKEPE: Demiteri abuzive și sabotarea anchetei

Un rol-cheie în descoperirea fraudei l-a avut Paraskevi Tycheropoulou, fosta șefă a Departamentului de Audit Intern al OPEKEPE. Când aceasta a semnalat neregulile, superiorii au concediat-o, izolând-o administrativ și blocându-i accesul la bazele de date ale agenției.

„Metodologia lui Tycheropoulou a dus la descoperirea unei rețele extinse care, prin declarații false de proprietate, a primit ilegal ajutoare UE din rezerva națională”, a declarat avocatul său, Antonis Vagianos. „A existat o campanie concertată pentru a o discredita… începând cu deschiderea unui dosar disciplinar și demiterea ei abuzivă din funcție”, a adăugat acesta.

Agenția OPEKEPE a avut nu mai puțin de șase președinți în ultimii cinci ani, iar fiecare tentativă de a „curăța” instituția de corupție a fost rapid stopată.

De unde provine zahărul comercializat în marile rețele de magazine din România CITEȘTE ȘI De unde provine zahărul comercializat în marile rețele de magazine din România

Mecanismul fraudei: Cum s-au deturnat milioane de euro

Frauda a fost posibilă datorită modificării legislației UE în 2017, care a permis includerea unor noi tipuri de terenuri eligibile pentru subvenții agricole. Astfel, Grecia a reușit să dubleze suprafața de pășuni eligibile, iar accesul la fonduri a devenit mult mai ușor de manipulat.

Oficialii OPEKEPE, având acces la registrele de terenuri, au facilitat depunerea unor cereri fictive de subvenții pentru terenuri pe care fermierii nu le dețineau. Majoritatea solicitărilor erau incomplete, fără documente de proprietate, dar auditorii OPEKEPE au fost instruiți să nu le verifice.

„Dovezi de complicitate” arată că frauda s-a desfășurat pe trei niveluri: OPEKEPE a pus la dispoziție informații despre terenurile disponibile, oficialii implicați în fraudă au închis ochii la solicitările suspecte, iar cei care au încercat să stopeze escrocheria au fost eliminați din agenție.

Mircea Fechet anunță că a respins planul de reorganizare a Romsilva propus de conducere: Să plece acasă toți cei care au asistat pasiv la declin. Reorganizarea Romsilva începe de sus în jos. Ministrul cere demisia mai multor directori CITEȘTE ȘI Mircea Fechet anunță că a respins planul de reorganizare a Romsilva propus de conducere: Să plece acasă toți cei care au asistat pasiv la declin. Reorganizarea Romsilva începe de sus în jos. Ministrul cere demisia mai multor directori

Insula Creta, epicentrul fraudei

Datele anchetei arată că majoritatea cererilor false proveneau din Creta, regiune care a primit două treimi din subvențiile agricole ale Greciei în 2020. Aproape toate solicitările frauduloase erau depuse de fermieri care declarau că dețin terenuri în alte regiuni ale Greciei.

Lupta împotriva acestui tip de fraudă rămâne extrem de dificilă. Ministerele implicate au frânat investigațiile, iar autoritățile europene se confruntă cu o rețea bine organizată.

Comisia Europeană a amendat Grecia cu 283 de milioane de euro pentru gestionarea defectuoasă a ajutoarelor UE între 2020 și 2022, iar OPEKEPE a fost plasată sub monitorizare pentru a implementa un plan de acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
uniunea europeană
subvenții agricole