Comisia Europeană a acordat Ungariei termen de o lună să răspundă îngrijorărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria le va primi în cadrul bugetului din perioada 2021-2027 al blocului comunitar, relatează Reuters.
Noul termen limită face parte dintr-un proces UE, numit ”mecanismul de condiționalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern UE. Este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza corupției, care poate lua forma unor licitații pentru proiecte finanțate de UE la care participă un singur ofertant, care are de obicei legături cu partidul de guvernământ, scrie News.ro
De asemenea, executivul UE are îngrijorări cu privire la independența sistemului judiciar, a presei și a organizațiilor neguvernamentale.
Premierul ungar Viktor Orban a respins în trecut preocupările UE și SUA cu privire la corupția din Ungaria, dar oficiali ungari de rang înalt au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Bruxelles-ul pentru a rezolva îngrijorările sale.
Ungaria s-a oferit săptămâna aceasta să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant la 15% din numărul total. De asemenea, Budapesta s-a oferit să permită instanțelor să ordone procurorilor să urmărească cazurile chiar dacă procurorii au decis să nu procedeze astfel și să facă procesul de legiferare din Ungaria mai transparent și mai incluziv.
Din cauza îngrijorărilor sale cu privire la bugetul UE, Comisia a lansat ”mecanismul de condiționalitate” în aprilie. În cele din urmă, ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro alocați Ungariei din bugetul UE.
Comisia a anunțat că l-a mandatat pe comisarul pentru buget Johannes Hahn să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere ale Ungariei nu sunt adecvate.
”Ungaria are de acum termen de o lună în care își poate prezenta observațiile și orice informații suplimentare, în special cu privire la proporționalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie”, a menționat Comisia.
În plus, Ungaria are încă posibilitatea de a prezenta măsuri de remediere adecvate.
Fondurile afectate sunt cunoscute sub denumirea de fonduri de coeziune – pe care țările UE care sunt mai sărace decât media Uniunii le primesc pentru a-și dezvolta infrastructura, precum drumurile și podurile, stațiile de tratare a apei sau transportul.
Un oficial european de rang înalt a declarat sub protecția anonimatului că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporțională cu amploarea problemei.
”Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a mai spus oficialul.
Suspendarea fondurilor de coeziune, peste 5,8 miliarde de euro din granturile fondurilor de recuperare care sunt încă înghețate, ar fi o lovitură majoră pentru economia maghiară, care este afectată de o monedă devalorizată, creșterea costurilor de împrumut, creșterea deficitului bugetar și nivelul ridicat al inflației.