CNBC: Rusia este furioasă că Occidentul încearcă să construiască alianțe cu state aflate în sfera sa de influență

CNBC: Rusia este furioasă că Occidentul încearcă să construiască alianțe cu state aflate în sfera sa de influență

Sursa: News.ro

scris 4 nov 2023

Rusia urmărește îndeaproape cum națiunile occidentale încearcă să construiască alianțe în state considerate în mod tradițional drept ”curtea sa din spate” și sfera sa de influență, relatează CNBC.

Un oficial de rang înalt de la Moscova era furibund, susținând că Occidentul atrage ”vecinii, prietenii și aliații” departe de Rusia, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel mai recent lider occidental care a curtat Asia Centrală este președintele francez Emmanuel Macron. Vizitând miercuri Kazahstanul bogat în petrol și minerale, el a felicitat fostul stat sovietic pentru că a refuzat să se alăture Moscovei împotriva Ucrainei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT România abandonează planul de a-și cumpără nave militare proprii CITEȘTE ȘI DOCUMENT România abandonează planul de a-și cumpără nave militare proprii

”Nu subestim în niciun caz dificultățile geopolitice, presiunile... pe care unii le pot pune asupra voastră. Franța prețuiește... calea pe care o urmați pentru țara voastră, refuzând să fie vasal al oricărei puteri și căutând să construiască relații numeroase și echilibrate cu diferite țări”, a spus Macron în timp ce se adresa omologul său kazah, președintele Kassym-Jomart Tokayev, la Astana.

Macron a vizitat joi Uzbekistanul, cu o delegație care includea lideri de afaceri, în timp ce Franța caută să creeze legături mai strânse într-o regiune bogată în resurse naturale, de la petrol și gaze până la uraniu.

Este posibil ca cdeclarațiile liderului francez să fi înfuriat Moscova, care urmărește deja eforturile occidentale de a curta Asia Centrală cu suspiciune și dispreț.

CNBC a cerut Kremlinului să comenteze despre călătoria lui Macron și așteaptă un răspuns.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu, săptămâna trecută, că Occidentul încearcă să-i retragă pe ”vecinii, prietenii și aliații” Rusiei.

”Uitați-vă cum puterile occidentale curtează Asia Centrală. Au creat numeroase formate, cum ar fi „Asia Centrală plus”, care implică Statele Unite, UE și Japonia... Pe lângă formatul Asia Centrală plus UE, germanii și-au creat propriul format. Francezii nu vor pierde timpul și vor face același lucru”, a spus Lavrov agenției de presă BelTA, în comentariile publicate de Ministerul de Externe al Rusiei.

”Aceste cadre pentru angajamente diplomatice sunt menite să atragă vecinii, prietenii și aliații noștri din Asia Centrală către Occident, care le promite stimulente economice și comerciale și oferă programe de ajutor relativ modeste.”

Lavrov a spus că alianțele cu Occidentul nu pot fi ”comparate cu beneficiile de care se bucură țările din Asia Centrală în urma cooperării cu Rusia... în domenii sensibile, cum ar fi securitatea frontierelor, instruirea pentru aplicarea legii și securitatea tradițională”.

El a susținut că țările occidentale ”direcționează bani și resurse în echipamente și tehnologie furnizate acestor regiuni” în încercarea de a le atrage, adăugând: ”Discutăm deschis aceste probleme cu frații noștri din Asia Centrală”.

Mark Galeotti, un politolog din Londra, lector și autor al mai multor cărți despre Rusia, a declarat joi, pentru CNBC, că vizita lui Macron în Asia Centrală ar fi atins un nerv la Moscova, dar că Asia Centrală a căutat din ce în ce mai mult în altă parte, spre Europa, China și Statele Unite, garanții comerciale și de securitate.

Alegeri locale în R.Moldova. Maia Sandu: Forțele pro-Kremlin vor încerca să blocheze drumul nostru european CITEȘTE ȘI Alegeri locale în R.Moldova. Maia Sandu: Forțele pro-Kremlin vor încerca să blocheze drumul nostru european

”Da, rușii mormăie de ceea ce văd ca fiind atitudinea lui Macron... dar mai mult pentru că acest tip de inițiativă le amintește de faptul că, într-adevăr, își pierd autoritatea în Asia Centrală. Există în mod clar îngrijorare în Rusia cu privire la traiectoria geopolitică a Asiei Centrale, dar mai mult decât orice altceva, cred că îngrijorarea este condusă de o conștientizare dureroasă, că, într-un fel, Asia Centrală a fost deja pierdută”, a spus Galeotti.

În esență, principala stăpânire a Moscovei asupra Asiei Centrale a fost de mult timp, în esență, ca un garant al securității, a menționat el, adăugând că ”Rusia era țara în care mergeai când căutai asistență în probleme de securitate. Dar încă din februarie a anului trecut când a invadat Ucraina, am observat o scădere foarte rapidă a autorității Rusiei în Asia Centrală”.

Frăție încordată

Este discutabil gradul în care se simte un sentiment de ”frație” în conducerea Asiei Centrale față de Rusia.

Statele din Asia Centrală trebuie să calce pe o linie fină cu Moscova, având grijă să nu-și înstrăineze sau să-și antagonizeze vecinul puternic, încercând totodată să-și creeze propriile lor politici externe independente și comerciale internaționale cu Occidentul și China.

Această poziție ambivalentă a determinat adesea statele din Asia Centrală ”să stea pe gard” atunci când vine vorba de anumite chestiuni geopolitice, cum ar fi războiul din Ucraina.

Kazahstanul și Uzbekistanul, precum și Turkmenistanul și Kârgâzstanul vecin, s-au numărat printre cei 35 de membri ai ONU care s-au abținut de la o rezoluție a Adunării Generale a ONU care condamna anexarea de către Rusia a patru teritorii ocupate în principal de Rusia în Ucraina, anul trecut. Statul din Asia Centrală Tadjikistan a lipsit de la vot.

Doar unul dintre vecinii Rusiei, Belarus – cel mai apropiat aliat al său în curtea sa – a fost printre cele cinci țări care au respins rezoluția de condamnare a anexării regiunilor Donețk, Herson, Lugansk și Zaporijia. Celelalte țări au fost Coreea de Nord, Nicaragua, Rusia și Siria.

Statele din Asia Centrală au fost acuzate că au ajutat Rusia să evite sancțiunile occidentale impuse acesteia după invadarea Ucrainei, cu produse europene și chineze exportate în Asia Centrală și apoi canalizate în Rusia. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a creat ironia că o Rusie distrasă și-a pierdut un anumit grad de putere, control și pârghie asupra propriei sale ”curți” mai largi, formate din foste state sovietice, care se întinde din regiunea Caucazului de Sud - care include Armenia, Azerbaidjan și Georgia — până în Asia Centrală.

Rusia s-a simțit deja supărată să vadă fostele republici sovietice încorporate în Occident, precum Letonia, Lituania și Estonia, și să privească cum altele, precum Ucraina, Georgia și Moldova, se îndreaptă în aceeași direcție.

Înclinarea Kievului către Occident în ultimii 20 de ani a pus bazele conflictului pe care îl vedem astăzi, Rusia căutând să-și reafirme puterea și influența asupra vecinătății sale.

”Stopul final al autorității Rusiei a fost posibilitatea ca aceasta să poată invada sau interveni”, a remarcat Galeotti, ”dar acum, cu 97% din armata rusă blocată în Ucraina, nimeni nu mai este îngrijorat de asta”.

Rolul Chinei

Cu siguranță există o luptă pentru influență care are loc în Asia Centrală, China ”curtând” de asemenea regiunea într-o anumită măsură. China a ținut un summit cu statele din Asia Centrală la începutul verii, cu câteva luni înainte ca președintele SUA Joe Biden să se întâlnească cu liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului în septembrie, ca parte a primului summit prezidențial al ”C5+1”, format lansat în 2015. Grupul s-a angajat să-și extindă cooperarea economică și de securitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
occident
aliante