Curtea de apel de la Nicosia a decis împotriva extrădării în România a magnatului israelian al mineritului Beny Steinmetz, răsturnând astfel hotărârea din 11 octombrie a instanței inferioare, a consemnat Reuters.
Steinmetz a fost reținut în Cipru la sfârșitul lui august, în baza unui mandat emis de România într-un caz privind drepturi funciare. Acesta neagă că a comis ilegalități, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia tribunalului cipriot a fost unanimă și stipulează eliberarea imediată a lui Steinmetz.
Steinmetz s-a aflat acum câțiva ani în centrul unui caz legat de implicarea sa într-o grupare care a încercat să obțină în mod ilegal drepturi funciare în România. Steinmetz spune că acțiunea în justiție împotriva sa din România este motivată politic și că ar fi fost privat de dreptul la un proces corect, mai scrie Reuters, amintind că mandatul emis de România a fost respins și de Grecia și Italia.
"Încă un tribunal dintr-un stat european trimite un răspuns răsunător celor care încalcă în mod flagrant drepturile omului și desconsideră brutal orice noțiune de stat de drept. Sunt foarte satisfăcut că mă pot întoarce în sfârșit în țara mea, într-un astfel moment critic pentru Israel", a reacționat Steinmetz, într-o declarație făcută publică de un purtător de cuvânt.
CITEȘTE ȘI VIDEO "Seinfeld", legendarul sitcom din anii '90, ar putea reveni pe piață În decembrie 2020, Benyamin Steinmetz a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Brașov, scrie News.ro.
Steinmetz a fost reținut în Cipru la sfârșitul lunii august, în baza acestui mandat de arestare, fiind eliberat condiționat o săptămână mai târziu.Mandatul european de arestare a fost emis la data de 12 ianuarie 2021 de Curtea de Apel Brașov. Omul de afaceri a fost condamnat la cinci ani închisoare în România, în decembrie 2020, în dosarul Ferma Băneasa. Acest caz, care datează de mai mulți ani, se referă la implicarea sa într-un grup infracțional care ar fi încercat să obțină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România.
”Cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autoritățile judiciare române și străine. Ministerul Justiției, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea și a făcut-o cu promptitudine când instanțele au solicitat acest lucru. Ministerul Justiției îndeplinește cu promptitudine toate atribuțiile pe care le are în această materie. Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a sprijinit cu toate datele necesare instanțele cipriote, în vederea oferirii garanțiilor că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce privește condițiile de detenție”, conform MJ.