Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care se află sub controlul Rusiei, a fost zguduită duminică de bombardamente

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care se află sub controlul Rusiei, a fost zguduită duminică de bombardamente
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2022

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care se află sub controlul Rusiei, a fost zguduită duminică de bombardamente, atrăgând condamnarea șefului agenției de supraveghere nucleară a ONU, care a spus că astfel de atacuri riscă un dezastru nuclear major, transmite Reuters.

Bombarderea repetată a centralei din sudul Ucrainei a stârnit îngrijorări cu privire la riscul unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Peste o duzină de explozii au zguduit sâmbătă seara și duminică uzina Zaporojie, pe care Rusia a preluat-o sub controlul său la scurt timp după invazia sa din februarie în Ucraina, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

O echipă a AIEA aflată la fața locului a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente ale centralei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Centcom: Peste 100 de drone vor fi desfășurate în apele strategice din Golf CITEȘTE ȘI Centcom: Peste 100 de drone vor fi desfășurate în apele strategice din Golf

Echipa AIEA a putut vedea unele dintre explozii de la ferestrele lor.

”Veștile de la echipa noastră de ieri și de azi dimineață sunt extrem de tulburătoare. Au avut loc explozii la locul acestei centrale nucleare majore, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele acestora trebuie să se oprească imediat. După cum am spus de multe ori înainte, vă jucați cu focul”, a declarat șeful agenției ONU, Rafael Grossi, într-un comunicat.

Centrala nucleară Zaporojie are șase reactoare VVER-1000 V-320, răcite cu apă și moderate cu apă, proiectate sovietic, care conțin uraniu 235, al cărui timp de înjumătățire este de peste 700 de milioane de ani.

Reactoarele sunt oprite, dar există riscul unei supraîncălziri a combustibilului nuclear, dacă s-ar întrerupe ernergia care antrenează sistemele de răcire.

Bombardele au tăiat în mod repetat liniile electrice.

Summit APEC: Majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina CITEȘTE ȘI Summit APEC: Majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a tras cu obuze asupra liniilor electrice care alimentează centrala, în timp ce TASS a relatat că unele dintre facilitățile de depozitare ale amplasamentului au fost lovite, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom.

”Au bombardat nu doar ieri, ci și astăzi, bombardează chiar acum”, a declarat Renat Karchaa, consilier al CEO-ului Rosenergoatom, adăugând că orice atac de artilerie la locul respectiv reprezintă o amenințare la adresa siguranței nucleare.

Karchaa a spus că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care găzduiește combustibil nuclear proaspăt uzat, dar că în prezent nu au fost detectate emisii radioactive, potrivit TASS.

Oficialii ucraineni nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc că au atacat centrala și că riscă un accident nuclear.

Instalația a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei din 24 februarie și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.

viewscnt
Afla mai multe despre
zaporojie
bombardamente