Băncile turcești vor fi afectate anul viitor de redresarea economică dificilă, potrivit șefului băncii Isbank

Băncile turcești vor fi afectate anul viitor de redresarea economică dificilă, potrivit șefului băncii Isbank
scris 26 aug 2024

Băncile turcești vor plăti prețul pe parcursul anului viitor, deoarece provocările persistă din cauza redresării economice a țării, a declarat într-un interviu directorul general al băncii Isbank, cea mai mare bancă privată din Turcia, acesta adăugând că se așteaptă ca banca centrală să înceapă să reducă ratele dobânzilor în noiembrie, transmite Reuters.

CEO-ul Hakan Aran a declarat pentru Reuters că Isbank intenționează să-și extindă amprenta în infrastructura sistemelor de plăți, platforme digitale și servicii bancare, unde va face noi parteneriate și achiziții în străinătate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Deutsche Bank și Barclays, impresionate de forța Digi în Spania: Românii călăresc un val de pe care nu vor să coboare. Vor continua să facă zgomot, în 2 ani dublează clienții CITEȘTE ȘI Deutsche Bank și Barclays, impresionate de forța Digi în Spania: Românii călăresc un val de pe care nu vor să coboare. Vor continua să facă zgomot, în 2 ani dublează clienții
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Planul de creștere vine în momentul în care Isbank marchează aniversarea a 100 de ani și pe măsură ce autoritățile turce încearcă să înlăture inflația cu rate ridicate ale dobânzilor și alte măsuri de înăsprire a politicii monetare, care au strâns bilanțurile sectorului financiar.

”Cred că dificultățile vor continua și pe tot parcursul anului 2025. Cu toții vom continua să plătim prețul de dragul asigurării stabilității prețurilor și al scăderii inflației. Băncile vor depăși acest proces cu o deteriorare a marjei nete de dobândă în acest an și o deteriorare a calității activelor anul viitor”, a spus Aran în interviul acordat la sediul Isbank din Istanbul.

Calitatea activelor a început deja să se erodeze în iulie, în timp ce marjele nete ale dobânzilor sunt supuse unor presiuni serioase, a adăugat Aran.

”Rentabilitatea băncilor asupra capitalurilor proprii este în scădere. Dacă am fi mandatați să facem contabilitatea inflației, multe bănci ar raporta probabil pierderi. Băncile par să fie profitabile chiar acum, deoarece nu există o contabilitate a inflației”, a spus el.

Guvernul a exclus anul trecut băncile dintre companiile care aplică metode contabile ajustate în funcție de inflație în bilanțurile lor, din cauza temerilor că ar duce la pierderi de venituri fiscale.

Din iunie anul trecut, banca centrală și-a majorat dobânda de politică monetară la 50% , de la 8,5%, pentru a inversa ani de politici neortodoxe de bani ieftini sub coordonarea președintelui Tayyip Erdogan, care a susținut schimbarea.

Românii pot primi de acum un nou document în format digital. Mai trebuie însă să facă un drum la ghișeu CITEȘTE ȘI Românii pot primi de acum un nou document în format digital. Mai trebuie însă să facă un drum la ghișeu

Inflația a încetinit sub 62% luna trecută și este așteptată să continue să scadă, introducând potențiale reduceri de dobândă în lunile următoare.

Aran a prezis că banca centrală va începe relaxarea politicii monetare în noiembrie, cu o reducere de 250 de puncte de bază, aproximativ în conformitate cu așteptările analiștilor. Dobânda ar scădea la 45% până la sfârșitul anului și la 25% până la sfârșitul anului 2025, a estimat el.

INFLAȚIA ANUALĂ

Datele despre inflație din septembrie, publicate la începutul lunii octombrie, ”vor înregistra cel mai probabil o inflație anuală sub 50%, în timp ce dobânda de politică monetară va rămâne peste aceasta. Așa că cred că ar putea exista o reducere treptată a ratei începând cu... în noiembrie”, a spus Aran.

Inflația a rămas cu mult peste ținta de 5% a băncii centrale de ani de zile.

Aran a prezis o scădere a inflației la aproximativ 42% până la sfârșitul anului și la 20% un an mai târziu, ceva mai mare decât previziunile oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
isbank
turcia
economie