Banca Națională a Ungariei - a 15-a reducere consecutivă a dobânzii de referință

Banca Națională a Ungariei - a 15-a reducere consecutivă a dobânzii de referință
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2024

Banca Națională a Ungariei (NBH) a redus dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, așa cum se așteptau majoritatea economiștilor intervievați de Reuters, care văd un spațiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului.

Începând din luna mai 2023 și până în prezent, Banca Națională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la același nivel cu dobânda de politică monetară din România, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă CITEȘTE ȘI Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Nouă din cei 17 economiști intervievați de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menținerea statu quo-ului.

"Piața valutară este îngrijorată că "porumbeii" de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale", a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacționa la un curs de 390,35 forinți pentru un euro, o depreciere ușoară față de cursul de 390,15 forinți pentru un euro înainte de anunțul NBH.

Azerbaidjanul, către UE: Nu putem fi doar un pompier care livrează gaze odată la 3-6 luni CITEȘTE ȘI Azerbaidjanul, către UE: Nu putem fi doar un pompier care livrează gaze odată la 3-6 luni

Precedentele deprecieri ale forintului au forțat banca centrală să reducă de urgență costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menținerea statu quo-ului, însă economiștii au apreciat că inflația sub așteptări și recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanța în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflația de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste așteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Creștere a sosirilor de turiști în Sofia în primul semestru CITEȘTE ȘI Creștere a sosirilor de turiști în Sofia în primul semestru

Chiar și așa, analiștii spun că spațiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, și prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
banca
dobanda