Banca Centrală a Ungariei și-a demonstrat independența cu avertismentul adresat OTP cu privire la Rusia, susține S&P

Banca Centrală a Ungariei și-a demonstrat independența cu avertismentul adresat OTP cu privire la Rusia, susține S&P
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2024

Banca Națională a Ungariei (NBH) și-a demonstrat independența atunci când a cerut OTP Bank să își reducă expunerea pe Rusia, susțin analiștii de la agenția de evaluare S&P Global, în contextul tentativelor repetate ale Guvernului de la Budapesta de a limita puterile Băncii Centrale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Miercurea trecută, Banca Națională a Ungariei a avertizat OTP Bank, cea mai mare bancă independentă din Europa Centrală, cu privire la riscurile care ar putea apărea de pe urma activităților din Rusia ale băncii precum și a tranzacțiilor cu plăți, din cauza sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, precum și a diferențelor dintre regulile rusești și cele ale Uniunii Europene referitoare la spălarea banilor, finanțarea terorismului și respectarea normelor, scrie Agerpres.

TABEL Ieftiniri semnificative. Benzina și motorina au coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri semnificative. Benzina și motorina au coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată

"Una din principalele evaluări ale sistemului bancar din Ungaria sau ale oricărui sistem bancar pe care îl analizăm este dacă autoritatea de reglementare bancară este independentă de influența politică. Faptul că Banca Națională a Ungariei a emis un astfel de avertisment, pentru noi, este extrem de important cu privire la independența lor. Așa că este un element pozitiv", a declarat directorul S&P pentru instituții financiare europene, Anna Lozmann într-un interviu pentru Reuters.

La finele lunii aprilie, S&P a confirmat ratingul suveran al Ungariei la BBB minus" cu perspectivă stabilă dar a subliniat că propunerile repetate referitoare la limitarea independenței Băncii Naționale ar putea reprezenta "un risc semnificativ în jos" în ceea ce privește evaluarea sa asupra sectorului bancar local.

OTP și-a redus treptat operațiunile în Rusia, după invadarea Ucrainei, chiar dacă are a treia cea mai mare expunere din rândul băncilor europene, după Raiffeisen Bank și UniCredit.

"Odată cu trecerea timpului expunerea s-a redus și, în cazul Rusiei, în prezent vorbim doar de un impact de aproximativ 6 până la 10 puncte de bază pentru CET1. Deci nu este ceva semnificativ în sensul că ar provoca probleme de capitalizare dar desigur că există riscul de prejudiciere a reputației. Dintr-o perspectivă de rating, credem că este un lucru bun că și-au redus expunerea pe Rusia", a explicat Lukas Freund, director asociat la S&P pentru instituții financiare europene.

Guvernul condus de Viktor Orban i-a nemulțumit pe aliații din UE și NATO prin menținerea unor legături strânse de afaceri cu Rusia, chiar și după invadarea Ucrainei, precum și prin refuzul de a trimite arme Ucrainei.

Allianz-Țiriac: 1,3 miliarde lei plătite ca despăgubiri, profit în creștere, mai puțini angajați. Top 4 cele mai mari despăgubiri plătite CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac: 1,3 miliarde lei plătite ca despăgubiri, profit în creștere, mai puțini angajați. Top 4 cele mai mari despăgubiri plătite

La nivel regional, analiștii de la S&P se așteaptă la o creștere cu o singură cifră a activității de creditare pentru băncile din Europa Centrală, după recentele reduceri agresive de dobândă din regiune, și prognozează că băncile vor continua să genereze profituri solide. Cu toate acestea, în condițiile în care marjele de dobândă au atins probabil vârful, băncile vor trebui să își intensifice eforturile pentru a crește eficiența, este de părere Markus Schmaus, directorul de analiză pentru instituții financiare la S&P.

Principalele riscuri la adresa băncilor din regiune decurg din orice noi taxe bancare, intervenția guvernamentală și evoluțiile geopolitice, potrivit S&P.

De asemenea, Markus Schmaus crede că este puțin probabil ca firmele din sectorul fintech precum și start-up-urile să perturbe modelul de afaceri al băncilor tradiționale, în condițiile în care acestea din urmă se adaptează rapid la provocările ridicate de digitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a ungariei
rusia
otp