„Armata IT a Ucrainei”. 300.000 de hackeri din toată lumea au răspuns la apelul unui ministru din Kiev

„Armata IT a Ucrainei”. 300.000 de hackeri din toată lumea au răspuns la apelul unui ministru din Kiev
scris 16 mar 2022

Ucraina a făcut apel la o armată globală de experți în IT care să ajute țara în lupta împotriva lui Vladimir Putin. Aproximativ 300.000 de voluntari au răspuns apelului. The Guardian a vorbit cu câțiva dintre aceștia.

Kali a învățat să folosească tehnologia jucându-se pe telefonul bunicului său. Acum, adolescentul elvețian încearcă să paralizeze prezența digitală a guvernului rus și a căii ferate din Belarus, scrie Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Retailerul Profi, cel mai mare angajator privat din România, își mută sediul în Băneasa Airport Tower pe o suprafață de 3 ori mai mare, pentru un centru național CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Retailerul Profi, cel mai mare angajator privat din România, își mută sediul în Băneasa Airport Tower pe o suprafață de 3 ori mai mare, pentru un centru național

Kali și alți tineri intervievați de Guardian nu și-au dat numele adevărate, deoarece unele dintre acțiunile lor sunt ilegale și pentru că se tem de represaliile rusești.

Kali este unul dintre cei aproximativ 300.000 de voluntari care s-au înscris într-un grup de pe aplicația Telegram numit „Armata IT a Ucrainei”, prin care participanților li se atribuie sarcini menite să ducă lupta digitală împotriva lui Putin.

Armata extinsă de hackeri a reușit să perturbe serviciile web rusești, potrivit NetBlocks, o companie care monitorizează conexiunea la internet la nivel global. Disponibilitatea site-urilor Kremlinului și Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, a fost „intermitentă” de când a început invazia. Au fost vizate și site-urile serviciilor mass-media de stat, mai multe bănci și gigantul energetic Gazprom.

„Atacurile crowdsource au avut succes în perturbarea site-urilor guvernului rus și ale mass-media susținute de stat”, spune Alp Toker, directorul NetBlocks. El adaugă că Rusia a încercat să atenueze atacurile și să descurajeze hackerii prin filtrarea accesului la anumite site-uri, ceea ce a cauzat perturbări suplimentare.

La fel ca mulți dintre colegii săi, Kali a ajuns pe grupul de pe Telegram, care are versiuni în ucraineană și engleză, în urma apelului făcut de Mihailo Fedorov, vicepremierul și ministrul pentru transformarea digitală al Ucrainei. Fedorov, în vârstă de 31 de ani, și-a folosit profilul de Twitter pentru a le cere directorilor celor mai mari firme de tehnologie din lume să întrerupă legăturile cu Rusia. În 26 februarie, el a postat un link către grupul de pe Telegram, care a fost înființat de ministerul său.

„Avem nevoie de talente digitale”, a spus el. „Vor fi sarcini pentru toată lumea.”

Deși Elveția și-a menținut politica de neutralitate militară, Kali a acționat când a văzut tweet-ul lui Fedorov.

„Am vrut să ajut și să-mi folosesc abilitățile pentru a ajuta Ucraina. Sunt din Elveția, dar sunt un hacker puternic și îmi pare rău pentru fiecare ucrainean. O fac pentru că sunt alături de Ucraina și vreau să ajut cumva. Cred că dacă piratăm infrastructura Rusiei, ei se vor opri, poate, pentru că nimic nu va mai funcționa”, a spus tânărul.

Caroline, tânără de 20 de ani din New York, le-a spus părinților ei că s-a înrolat în armata IT a Ucrainei. „Încep să fie îngrijorați”, spune ea.

După ce a urmărit îngrozită imaginile de pe Twitter și Instagram care au dezvăluit impactul devastator pe care îl are conflictul asupra civililor ucraineni, Caroline s-a simțit obligată să acționeze când a văzut tweet-ul lui Fedorov. Ea a văzut cât de distructivă a fost răspândirea dezinformării în timpul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump.

„Alegerile din 2016 ne-au deschis ochii asupra efectelor nefericite ale acestor lucruri și asupra modului în care afectează cu adevărat unele dintre relațiile noastre din lumea reală,” a explicat ea.

Caroline s-a simțit depășită când administratorii grupului au cerut hackerilor să bombardeze site-urile guvernului rus cu atacuri DdoS, dar a ajutat la organizarea unui site cu informații despre cum poate fi sprijinită Ucraina și cum se poate lupta împotriva campaniilor rusești de dezinformare.

„Îmi place să acționez ca un filtru, ca un vânt care împinge pânzele în direcția corectă”, spune ea.

Enrique este un IT-ist lituanian de peste 30 de ani. El a decis că e „corect” să se alăture grupului de hackeri de pe Telegram.

„Când părinții tăi îți povestesc cum au fost exilați în Siberia, nu uiți. Ne este teamă că vom fi următorii”, spune el.

Enrique se concentrează mai puțin pe distrugerea internetului rusesc și mai mult pe a-i convinge pe ruși să se ridice împotriva dictatorului lor.

„Sper că lumea poate pune suficientă presiune asupra rușilor încât să-și reevalueze educația, să înțeleagă că oamenii le cer să ajute, să se uite la ce se întâmplă cu adevărat și poate că se vor revolta în acest fel,” spune el.

Sam este din Ucraina și lucrează pentru o companie globală de publicitate. El și-a folosit experiența pentru a trimite rușilor ceea ce el numește „contra-propagandă” prin intermediul platformelor de publicitate.

„Suntem într-un război hibrid și un război direct cu Rusia din 2014. A fost la fel ca acum, dar la o scară mai mică. Înțelegem cum acționează Rusia: ei fac propagandă aici, apoi în interiorul țării lor, apoi încearcă să-și împărtășească viziunea comunității globale”, spune el.

Unii experți în securitate cibernetică sunt însă îngrijorați.

„Există anumite riscuri la această armată de voluntari”, spune Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Surrey.

El este îngrijorat de lipsa de responsabilitate cu privire la coordonarea planului de luptă și a strategiei generale.

„În cel mai bun caz, ceea ce fac ei este interferență. Poate fi o pacoste pentru ruși, dar atacurile pe care le-am văzut până acum nu au afectat cu adevărat capacitatea de luptă a Rusiei”, a explicat el.

Woodward spune că o armată de 300.000 de hackeri va include cu siguranță și câteva „oi negre”.

„Acești voluntari ar putea începe să atace ținte care nu sunt cu adevărat ceea ce își dorește guvernul ucrainean. „Acest lucru ar putea fi accidental. Cât de des s-a răspândit ransomware-ul și a afectat, să zicem, un spital? Nu cred că cineva își dorește asta”, spune el.

Există, de asemenea, riscul ca un astfel de grup deschis să poată fi infiltrat cu ușurință de ruși pentru a genera titluri negative.

„Nu știi niciodată cine face parte dintr-un grup de voluntari. Nu numai că ar putea face ceva nedorit în numele Ucrainei, dar ar putea face și ceva în folosul rușilor”, explică Woodward.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackeri
ucraina