Veneția va extinde sistemul de taxare a turiștilor în 2025, dublând aproape numărul zilelor pentru care vizitatorii trebuie să plătească dacă doresc să vadă orașul-lagună și majorând cuantumul taxei pentru sosirile de ultim moment, au anunțat oficialii locali, potrivit Reuters.
În premieră mondială, destinația italiană a introdus în luna aprilie o taxă de cinci euro destinată vizitatorilor de o zi care sosesc în zilele aglomerate, măsură implementată în speranța decongestionării orașului.
Acum, schema inițială, urmărită cu atenție și de alte destinații populare în rândul turiștilor, viza 29 de zile pe o perioadă de patru luni. Numărul zilelor va fi majorat la 54 de anul viitor, în aceeași perioadă: aprilie-iulie, arată Agerpres.
Cuantumul taxei va rămâne de cinci euro pentru cei care fac rezervări cu mai mult timp înainte, dar va crește la 10 euro pentru cei care rezervă cu mai puțin de patru zile față de data planificată a excursiei. Ca și înainte, turiștii care au rezervări la hoteluri sau pensiuni vor fi scutiți de plata taxei.
''Veneția a trecut de la a fi orașul cel mai expus și criticat pentru fenomenul supraturismului, la a fi orașul care reacționează la acest fenomen cel mai devreme și cel mai proactiv de pe scena globală'', a declarat Simone Venturini, consilier municipal, responsabil pentru turism și coeziune socială.
El a declarat în cadrul unei conferințe de presă că sistemul se află în continuare într-o fază experimentală. A dezvăluit că alte destinații turistice populare, cum ar fi orașul istoric japonez Kyoto și insula spaniolă Formentera, i-au contactat pe oficialii din Veneția pentru a pune întrebări despre această schemă.
Criticii demersului spun să sistemul de taxe nu a dus la scăderea fluxului turistic, dar primarul Luigi Brugnaro a declarat că este prea devreme pentru a trage o concluzie întrucât datele concrete sunt disponibile abia începând din acest an.
Edilul local a adăugat că Veneția nu dorește să alunge oamenii, ci mai degrabă să-i încurajeze pe turiști să-și revizuiască perioada sejurului.
CITEȘTE ȘI Un oraș din România - inclus de National Geographic pe lista celor mai recomandate destinații de călătorie în 2025''Nu suntem împotriva lui (turismului). Suntem doar de părere că poate fi, cumva, răsfirat'', a spus el, amenințând că orașul va aplica amenzi în 2025 persoanelor fără permis de acces - o amenințare făcută și în 2024, dar care nu a fost pusă în practică.
În total, 485.062 de persoane au plătit accesul pentru o zi anul acesta, suma colectată fiind de 2,25 de milioane de euro. Această sumă abia a acoperit o parte din costurile sistemului, a spus primarul Brugnaro, și nu a avut drept scop să umple vistieria orașului.
În vară, Veneția a limitat dimensiunea grupurilor de turiști la cel mult 25 de persoane, în urma unei decizii care reprezintă cea mai recentă încercare a autorităților locale de a reduce impactul generat de mulțimile de vizitatori asupra orașului-lagună.
Autoritățile locale au interzis, de asemenea, utilizarea megafoanelor de către ghizii turistici, în cadrul unor măsuri menite să „protejeze liniștea locuitorilor din oraș” și să le asigure pietonilor o circulație mai liberă.
CITEȘTE ȘI FOTO Premieră în Franța - Faimoasa Vale Chamonix restrânge numărul locuințelor ce pot fi închiriate turiștilor. Apar temeriSunt aplicate amenzi cuprinse între 25 și 500 de euro celor care nu respectă aceste noi măsuri.
Restricțiile vizează centrul orașului, precum și insulele Murano, Burano și Torcello.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu dă startul extinderii Arena Mall Bacău și construcției unui spectaculos hotel Mercure. Se gândește deja la următoarea etapăÎn aprilie, Veneția a devenit primul oraș din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori, în cadrul unui experiment menit să descurajeze venirea turiștilor de o zi în perioadele de vârf ale sezonului turistic.
Acel program pilot, care a fost urmărit îndeaproape de alte destinații turistice europene, a durat doar 29 de zile și s-a încheiat în iulie, deschizând calea către o perioadă de consultare pentru a se decide în ce fel va putea fi continuat proiectul în viitor.
CITEȘTE ȘI Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlulExistă o serie de excepții de la normele privind grupurile turistice care vizitează Veneția. Copiii cu vârste de până la doi ani nu sunt luați în calcul, iar limitarea nu se aplică studenților aflați în vizită sau celor aflați într-o excursie educațională.