Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlul

Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlul
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2024

Autoritatea spaniolă de supervizare a concurenței (CNMC) a amendat cu 413,2 milioane de euro platforma online Booking.com cu argumentul că a abuzat, din 2019, de poziția sa dominantă pe piață, transmite Reuters.

CNMC a informat că a impus două amenzi, de câte 206,6 milioane de euro, companiei Booking.com, o subsidiară a Booking Holdings listată la New York, pentru că a profitat de cota sa de piață de 70% - 90% pentru a impune condiții neechitabile hotelurilor și pentru a restricționa concurența din partea altor furnizori de servicii de rezervări online, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Premieră în Franța - Faimoasa Vale Chamonix restrânge numărul locuințelor ce pot fi închiriate turiștilor. Apar temeri CITEȘTE ȘI FOTO Premieră în Franța - Faimoasa Vale Chamonix restrânge numărul locuințelor ce pot fi închiriate turiștilor. Apar temeri
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Reprezentanții Booking Holdings nu au răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.

Amenzile vin în urma a două plângeri depuse de Asociația Directorilor de Hoteluri din Spania (AEDH) și Asociația Hotelurilor de Afaceri din Madrid, în 2021.

Prețurile au explodat pe litoral. În Mamaia, în continuare preț mai mare pe cearșaf decât pe șezlong. Autoritățile spun că e un abuz, citează texte din legi, dar nu avansează o soluție de rezolvare CITEȘTE ȘI Prețurile au explodat pe litoral. În Mamaia, în continuare preț mai mare pe cearșaf decât pe șezlong. Autoritățile spun că e un abuz, citează texte din legi, dar nu avansează o soluție de rezolvare

Booking.com interzicea hotelurilor să ofere pe propriile lor site-uri prețuri mai scăzute decât cele existente pe platformă, impunând în mod unilateral discounturi de preț la camerele de hotel fără consultarea proprietarilor.

Pentru a-și menține cota de piață ridicată, Booking.com oferea beneficii hotelurilor care aveau taxe mai mari, limitând capacitatea altor furnizori de servicii de rezervări online să convingă hotelurile să colaboreze, a precizat CNMC.

Via Transilvanica, în atenția revistei Time: Una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume. Ministru anterior: Putem să devenim mai faimoși decât El Camino CITEȘTE ȘI Via Transilvanica, în atenția revistei Time: Una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume. Ministru anterior: Putem să devenim mai faimoși decât El Camino

Booking.com poate contesta amenda în instanță. 

În februarie a fost relatat că Booking.com riscă o amendă de aproape 500 de milioane de euro în Spania din cauza practicilor de concurență, pe măsură ce Europa își intensifică controlul asupra grupurilor tehnologice în efortul de a reduce dominația lor tot mai mare.

Organismul de supraveghere antitrust din Spania a stabilit o penalizare provizorie de 486 de milioane de euro (526 de milioane de dolari) împotriva Booking. Autoritățile de reglementare au acuzat agenția de comportament anticoncurențial, cum ar fi împiedicarea grupurilor hoteliere autohtone de a avansa oferte mai ieftine pe propriile lor site-uri decât prețul pe care îl oferă pe booking.com, conform FT.

ANALIZĂ Câți români își mai permit o vacanță anuală de o săptămână departe de casă CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Câți români își mai permit o vacanță anuală de o săptămână departe de casă

Booking a respins acuzațiile.

Autoritățile de reglementare din întreaga lume analizează acorduri tehnologice în încercarea de a controla puterea în creștere a industriei, mai ales când aceasta este în detrimentul companiilor locale.

Anul trecut, UE a blocat achiziționarea de către Booking a Etraveli, destinată exclusiv zborurilor din Suedia, o afacere mai mică care gestionează mărci precum Gotogate și Mytrip. Cu toate acestea, decizia Bruxelles-ului a fost în contradicție cu aprobarea anterioară a acordului de către Regatul Unit.

CEO-ul Ryanair anunță de ce sunt posibile noi întârzieri CITEȘTE ȘI CEO-ul Ryanair anunță de ce sunt posibile noi întârzieri

Cea mai recentă mișcare împotriva Booking vine la câteva zile după ce Bruxelles a împins să reprime Apple cu o amendă de aproximativ 500 de milioane de euro pentru presupusa încălcare a legislației UE referitoare la accesul la serviciile sale de streaming de muzică.

Cu această amendă propusă din partea unui stat membru individual, directorii de la Booking și-au exprimat îngrijorarea că platforma va fi lovită atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Blocul de 27 de membri va forța marile companii de tehnologie luna viitoare să respecte pe deplin Digital Markets Act, care vizează deschiderea piețelor din regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
booking.com
amenda
spania