Toate patronatele din turism, domeniu afectat puternic de epidemia de coronavirus, au solicitat Guvernului într-o scrisoare o serie de măsuri de sprijinire a industriei, printre care scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele 3 luni, amânarea plății taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări și dobânzi, plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism (contribuțiile aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, TVA de recuperat, precum și plata facturilor de prestari servicii pe care diverse instituții ale statului le au de făcut către operatorii din turism) și asigurarea unui fond de urgență pentru finantțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.
Patronatele spun că momentul actual este unul dintre cele mai dificile pe care l-a traversat industria, impactul negativ generat de epidemia de coronavirus afectând mai serios și mult mai rapid turismul decât au facut-o alte evenimente perturbatorii din ultimii 30 de ani.
Măsurile luate în acest proces de stopare a răspândirii virusului (cum ar fi anularea evenimentelor peste o anumită dimensiune, restricționări pentru orice fel de evenimente publice, interzicerea zborurilor din anumite destinații sau descurajarea călătoriilor prin mesaje date atât de autoritățile publice, cât și de mediul privat) afectează în mod direct și radical turismul din România și din lume. Potrivit patronatelor, industria ospitalității este cea mai afectată de coronavirus și, drept urmare, multe țări au luat sau analizează luarea de măsuri directe pentru sprijinirea ei (exemple: Franța, Italia, China, Honk Kong, USA, Croația, Polonia, Cehia etc.)
"Efectele resimțite de turism sunt deja prezente și în România, gradul de ocupare al hotelurilor scăzând dramatic în primele zile din martie, iar veniturile prăbușindu-se literalmente (căderi de 40% în București și peste 50% în stațiuni sau orașe secundare). Restaurantele înregistrează și ele scăderi cu minimum 30% a cifrei de afaceri în primele opt zile din martie, iar la agenții de turism situația e și mai complicată, aici impactul negativ fiind adus atât de lipsa incomingului, cât și de diminuarea masivă a outgoingului", se mai arată în scrisoarea patronatelor către Guvern.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Patronatele estimează că, în aceste condiții, dar mai ales în situația în care fenomenul coronavirus se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp și în lipsa unor măsuri de susținere din partea autorităților, vom asista în scurt timp la insolvențe, falimente și concedieri. "După analizele noastre primare, rezultate din consultările membrilor organizațiilor patronale pe care le reprezentăm, circa 20% din cei 400.000 de angajați din turism vor rămâne fără loc de muncă în cazul în care această situație va ține mai mult de o lună. Nu vorbim și de alte blocaje financiare care vor afecta industriile complementare turismului, furnizorii, transportatorii etc.", se mai arată în mesajul către Executiv.
Pentru a face față efectelor crizei generate de coronavirus, patronatele cer Guvernului o serie de măsuri:
• Scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele 3 luni (martie, aprilie, mai), cu posibilitatea extinderii la 6 luni, în cazul în care criza se prelungește;
• Amânarea plății taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020
pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări și dobânzi (atât taxele locale - impozit pe clădire, cât și taxele generale - TVA sau impozit specific). Este o formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului.
• Plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism - plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, TVA de recuperat, precum și plata facturilor de prestări servicii pe care diverse instituții ale statului le are de făcut către operatorii din turism.
• Asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.
Scrisoarea către guvern este semnată de Călin Ile, președintele FIHR (Federația Industriei Hoteliere din România), Dragoș Petrescu, președintele HORA (Asociația Restaurantelor din România), Dragoș Anastasiu, președintele AHK (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), Nicolae Demetriade, președintele ANAT ( Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România), Nicu Rădulescu, președintele OPTBR (Organizația Patronală a Turismului Balnear din România), Marilena Stoian, președintele ANTREC (Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din România), Andrei Blumer, președintele AER (Asociația de Ecoturism din România și Florin Țâncu, președintele SKAL (Clubul Profesioniștilor din Industria Ospitalității). Președintele FPTR, Mohammad Murad, a transmis guvernului aceleași solicitări pentru atenuarea efectelor crizei.
Un grup de lucru interinstituțional, format din reprezentanți ai Guvernului României, ai Băncii Naționale a României, Administrației Prezidențiale și ai altor ministere și instituții cu competențe în domeniul economic și financiar, are miercuri o primă ședință pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar cauzat de epidemia de Coronavirus în România. La prima ședință participă prim-ministrul Ludovic Orban.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat ieri că a realizat o centralizare a propunerilor venite din partea mediului asociativ, din partea partenerilor sociali, iar azi urmează să fie analizate propunerile respective. De fapt, asociații ale exportatorilor, IMM-urilor, băncilor și altor sectoare ale mediului de afaceri vor participa la reuniunile grupului de lucru.