Omul de afaceri Marius Usturoiu a câștigat în instanță dreptul de a opera în continuare hotelul Mercur-Minerva din Mamaia, după ce contractul acestuia a fost reziliat în toamnă de Sorin Fati, proprietarul hotelului, decizie luată în contextul intrării în faliment a agenției de turism Mareea a lui Usturoiu.
"Admite cererea de ordonanță președințială formulată și precizată de reclamanta Mareea Hotels în contradictoriu cu pârâtul Fati Sorin și dispune suspendarea efectelor declarațiilor de rezoluțiune unilaterală din 26 septembrie 2016 și din 21 noiembrie 2016 precum și obligarea pârâtului (Sorin Fati - n.r.) la executarea antecontractului de vânzare-cumpărare privind exploatarea Complexului Hotelier Mercur-Minerva (...)", este decizia neașteptată a tribunalului, care întoarce decizia precedentă.
Hotărârea este valabilă până la soluționarea definitivă în instanță a unor alte litigii dintre cele două părți. Soluția dată este însă executorie, cu posibilitate de apel în 5 zile de la comunicare.
CITEȘTE ȘI FOTO După doar 2 ani, hotelul Best Western al lui George Pădure este scos de bancă la vânzare. Profit.ro anticipa anul trecut: Hotelăria nu-i ca primăriaÎn luna aprilie, judecătorii au decis ca hotelul Mercur-Minerva să rămână în administrarea lui Sorin Fati. Anterior, firma Mareea Hotels, deținută de Marius Usturoiu, a solicitat la tribunal emiterea unei ordonanțe președințiale care să decidă cine va administra pe termen scurt hotelul: proprietarul sau fostul administrator. Tribunalul a respins cererea, cu drept de apel.
La momentul respectiv, Sorin Fati a declarat pentru Profit.ro că va deschide hotelul în a doua jumătate a lunii mai și îl va opera, cel mai probabil, în parteneriat cu o altă persoană din turism. Cu câteva luni înainte, Marius Usturoiu a obținut, însă, dreptul de administrare a plajei din fața hotelului.
Mercur-Minerva este unul dintre cele mai cunoscute complexuri all inclusive de pe litoral. Proprietarul a încercat, după ce a reziliat contractul cu Mareea Hotels, mai multe variante pentru închirierea hotelului, rămase, însă, fără succes. De asemenea. Sorin Fati a încercat să opereze singur hotelul, dar nu a reușit să aducă turiști.
În paralel, hotelul se află sub sechestru asigurator într-un dosar de urmărire penală pentru și evaziune fiscală pe numele lui Sorin Fati.
Deși au încheiat în 2015 un contract de vânzare-cumpărare pe 25 de ani, Fati a reziliat înțelegerea în toamnă. Usturoiu a afirmat în ianuarie că acest lucru nu e posibil și, argumentând că vrea astfel să poată apăra hotelul de "abuzurile" lui Fati și pentru a-și plăti datoriile acumulate între timp, a hotărât să ceară insolvența firmei sale Mareea Hotels, care administrează Mercur-Minerva, în vederea reorganizării judiciare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lupta pentru Mercur-Minerva continuă. Instanța decide cine va administra complexul din Mamaia în acest sezonNeînțelegerile au început în vara anului trecut, înainte ca agenția Mareea, deținută tot de Marius Usturoiu, să aibă probleme. Până atunci, timp de patru ani, cei doi oameni de afaceri au colaborat fără colapsuri. În această perioadă, spunea recent Usturoiu, hotelul, care atunci când l-a preluat nu avea un nume prea bun și nu era foarte profitabil, s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe litoral, cu o cifră de afaceri de 3 milioane de euro pe an. Pentru a ajunge la aceste rezultate, omul de afaceri susține că a investit în modernizarea și amenajarea hotelului peste 3 milioane de euro în anii în care l-a avut în chirie.
Usturoiu susține că, în toamna anului 2014, Fati a preluat pe persoană fizică complexul hotelier de la firma sa, Fati Club, moment în care acesta a fost evaluat la 20 de milioane de lei. Un an mai târziu, în septembrie 2015, Sorin Fati a hotărât să vândă în rate hotelul către firma Mareea Hoteles, iar antecontractul semnat atunci prevedea un preț de vânzare de 15 milioane de euro, care urma să fie plătit eșalonat pe parcursul următorilor 26 de ani. Rata anuală pe care Usturoiu urma să o plătească era de 500.000 de euro în fiecare din primii zece ani, urmând să crească în următorii ani.