Modalitățile de susținere a sectorului HoReCa stabilite de Guvern constau în continuarea plății șomajului tehnic pentru angajați pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil (Kurzarbeit) și plata unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menținut la reluarea activității.
Acestea sunt măsurile promise vineri de premierul Ludovic Orban în cadrul consultărilor cu reprezentanții industriei HoReCa, după decizia Guvernului de a închide restaurantele la interior.
Orban a mai promis că vor fi analizate măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HoReCa, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare, iar consultările în acest scop vor continua în perioada următoare.
Executivul a anunțat deja că domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului, iar autoritățile locale vor avea posibilitatea până la 1 decembrie să dispună scutirea impozitului pe clădiri și a taxei de ocupare a domeniului public pentru anul în curs.