După ce Fiscul a anunțat că începe o nouă operațiune "Revelion" 2016 și că inspectorii ANAF vor petrece noaptea dintre ani verificând dacă restaurantele fac evaziune, patronii spun că sunt pregătiți pentru controale și că acestea, deși menite să le aducă imagine autorităților, le aruncă într-o luptă derizorie cu ciorbele și fripturile.
Dacă controalele făcute de fisc vor continua în acest rimt, există riscul ca, într-un an - doi, inspectorii să-și piardă slujbele, pentru că nu vor mai avea pe cine să controleze, crede Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc și proprietarul Phoenicia, unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din țară.
Murad "apreciază" că în timp ce traficul de țigări este încă foarte mare, ANAF crede că e mai important să controleze ciorbele și fripturile în noaptea dintre ani.
"Să caute altă soluție ca să-și facă imagine decât să se lupte cu ciorbele. Aceste războaie cu ciorbele nu le aduc glorie", a afirmat omul de afaceri.
El crede că, deși nu vor reuși să "strice" petrecerile de Revelion dacă vor face controale în acea noapte, inspectorii ANAF vor crea o atmosferă neplăcută în restaurante. "Le dau o informație de ultimă oră: ciorbele se fac cu oase de vită, dar bucătarii spun că sunt de porc. Deci, dacă vin inspectorii să constate acest lucru, va fi un dezastru total în economie", glumește Murad.
Călin Ile, vicepreședinte al Federației Industriei Hoteliere din România, spune că atâta timp cât controlul e civilizat și respectă legea, este binevenit. "Mă gândesc că n-o să fie chiar în noaptea de Revelion, dar nu avem nimic împotrivă", adaugă el.
Nici reprezentanții restaurantelor nu se tem de controalele fiscului și le privesc ca pe un lucru deja firesc.
Controalele nu vor încurca în vreun fel petrecerile din noaptea de Revelion, pentru că aceste verificări nu mai sunt o surpriză, afirmă Dragoș Petrescu, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) și proprietarul City Grill, unul dintre cele mai mari lanțuri de restaurante din România. El își amintește că, întotdeauna, ANAF a controlat restaurantele în primele zile ale anului.
"Dar nu pot veni de Revelion în toate cele 17.000 de restaurante din România să verifice dacă fiecărui om i s-a făcut bun fiscal", crede el.
Petrescu spune, însă, că este normal să se facă controale în zilele de după Revelion, deși în acestă perioadă inspectoriu încurcă mai mult activitatea decât dacă ar veni în noaptea dintre ani. "Într-o zi normală ai bonuri fiscale de emis, ai mese care vin una după alta, pe când de revelion e simplu, închizi deja și totul e plătit dinainte și se verifică în cinci secunde", explică Petrescu.
ANAF a anunțat că în intervalul 31 decembrie 2015 - 5 ianuarie 2016, inspectorii antifraudã vor controla, la nivelul întregii țãri, localurile care organizeazã petreceri de revelion. Inspectorii vor să afle dacă restaurantele au înregistrat sumele încasate pentru pachetele de revelion vândute, precum și încasãrile din seara de revelion care nu au fost prinse în pachetele respective.