Locuitorii insulei spaniole Ibiza cer încetarea „turismului de masă”: „Nu mai suportăm!”

Locuitorii insulei spaniole Ibiza cer încetarea „turismului de masă”: „Nu mai suportăm!”
scris 10 mai 2024

Locuitorii din Ibiza se alătură protestelor tot mai numeroase împotriva turismului de masă din întreaga țară, potrivit Daily Mail Online. Un grup de activiști cu numele Prou Eivissa (Destul Ibiza) face apel la rezidenți să iasă în stradă pe 24 mai și să protesteze pentru impunerea unor restricții.

Proteste cu astfel de revendicări au avut loc în alte destinații populare, cum ar fi Tenerife, unde localnicii furioși au intrat chiar în greva foamei pentru a-și exprima furia.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Zeci de mii de bugetari și-au decontat vizele pentru SUA. Guvernul le dă bani pentru a susține Visa Waiver CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zeci de mii de bugetari și-au decontat vizele pentru SUA. Guvernul le dă bani pentru a susține Visa Waiver

În Menorca, pe pereți au apărut mesaje scrise cu graffiti, în care turiștilor li se cerea să „plece acasă”.

Anul trecut, în Marbella au existat cazuri în care anvelopele mașinilor cu numere de înmatriculare britanice au fost chiar tăiate.

Activiștii care se pregătesc de protest în Ibiza: „Insula este saturată”

Ibiza și insula sa soră Formentera, situată la sud, sunt vizitate anual de milioane de turiști.

Grupul de activiști nu este „în niciun caz împotriva turismului britanic”, dar luptă împotriva „tipului de turism atras pe insula noastră” a spus o purtătoare de cuvânt a Prou Eivissa.

„Îi primim cu drag pe toți cei care vor să se bucure de cultura noastră locală, de gastronomie, de tradițiile locale, de plajele frumoase și de coperte. Suntem doar împotriva masificării tipului de turism atras pe insula noastră. Insula este saturată, în special de închirieri ilegale, iar cei 572 de kilometri pătrați ai noștri nu mai pot suporta mai mult”, a declarat Xaquelina Ana Perry.

Deși este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și în ciuda faptului că oficialii fac eforturi pentru a o promova ca destinație pentru familii, insula Ibiza este cunoscută în primul rând pentru viața de noapte și pentru scena cluburilor de muzică electronică dance din timpul verii.

Din acest motiv, Ibiza s-a luptat adesea cu imaginea sa de insulă pe care se face trafic de droguri și se consumă droguri.

Grupul de activiști Prou Eivissa spune că pledează pentru „un viitor echilibrat și durabil pentru bunăstarea și creșterea populației locale, la unison cu un tip de turism care dorește să respecte și să se bucure de diversitatea acestei frumoase insule”.

Activiștii le cer oficialilor din Insulele Baleare să introducă o lege care să limiteze intrările de vehicule, precum și un set de măsuri care să asigure „menținerea moratoriului turistic, stimulente pentru hotelieri pentru reducerea capacității, [...] protejarea rezidenților și reprimarea închirierilor ilegale”.

„Considerăm că este esențial să se ajungă la un echilibru între rezidenți și turiști (...). Îndemnăm familiile, tinerii, adulții sau oricine apreciază o viață respectuoasă și dorește să fie tratat cu respect, să vină și să-și facă simțită prezența pentru ca autoritățile să simtă cu adevărat presiunea care ne face să spunem: Ibiza nu mai suportă!”, se arată în comunicat.

Pe 20 aprilie, mii de protestatari au ieșit pe străzile din Insulele Canare pentru a protesta împotriva problemelor cauzate de turismul de masă și pentru a le cere politicienilor lor să ia măsuri.

Ryanair blochează ajutorul de stat acordat unei alte companii aeriene CITEȘTE ȘI Ryanair blochează ajutorul de stat acordat unei alte companii aeriene

„Du-te acasă, turistule!”

Cuvintele „Go Home Tourist” (Du-te acasă, turistule) au fost mâzgălite în limba engleză pe un perete de sub un panou de promovare imobiliară din Nou Llevant, Mallorca, un cartier care a cunoscut un aflux masiv de cumpărători străini în ultimii ani.

Unul dintre sloganurile auzite a fost: „Canarias tiene un limite”, care în engleză se traduce prin „Insulele Canare au o limită”.

Aceleași cuvinte au fost scrise, săptămâna trecută, pe asfaltul unuia dintre drumurile de acces la Muntele Teide din Tenerife.

Carlos Tarife, viceprimar al capitalei insulei Santa Cruz, a declarat că turiștii interesați să rămână în hoteluri cu brățările obligatorii pe mână ar trebui să rezerve mai degrabă locuri precum Republica Dominicană.

La începutul lunii trecute, în sudul insulei Tenerife, pe pereții și băncile din Palm Mar și din împrejurimi, au apărut mesaje similare, scrise cu graffiti în limba engleză.

Un turist (englez, probabil) a lăsat un răspuns în limba engleză pe un perete, lângă un mesaj în care turiștii erau îndemnați să plece acasă, în care a scris: „F**k off, noi vă plătim salariile!”.

Insulele spaniole sunt amenințate de poluarea mării, de blocajele din trafic și de lipsa de locuințe ieftine la prețuri accesibile, ca urmare a creșterii prețurilor proprietăților din cauza închirierilor de vacanță de tip Airbnb, potrivit Daily Mail Online.

viewscnt
Afla mai multe despre
ibiza
spania