În plin sezon estival, proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării spun că au probleme cu forța de muncă. Aceștia acuză lipsa angajaților calificați în meserii precum cele de bucătar sau ospătar, dar și a celor necalificați, cum ar fi cameristele sau îngrijitorii, anunță Agenția de presă Rador.
Ca să acopere deficitul, prestatorii de servicii turistice apelează la elevii care vor să lucreze pe perioada vacanței, dar recrutează personal și din țări asiatice, sau alte zone ale României.
”Noi am încercat să formăm oameni ceea ce este foarte greu, pentru că nu mai sunt școli profesionale. Este o meserie destul de bănoasă, dar nu mai există personalul care să iubească această meserie. Să lucrezi în domeniul HORECA e dificil în zilele noastre”, spune managerul unei pensiuni Octavian Leca.
”E o problemă pe care o întâmpină la începutul fiecărui sezon, forța de muncă este deficitară. Căutăm tineri pentru ospătari, barmani, dar cel mai greu găsim personal pentru bucătărie pentru că acolo se cere cât de cât specializare”, susține ghidul turistic Alin Subțire.
În Mehedinți, procentul șomajului depășește 7%, fiind unul din cele mai mari din țară.
”Căutăm cameriste, nu găsim și cred că ne vom adresa unei agenții, să revendicăm forță de muncă din străinătate”, transmite proprietara unei pensiuni, Florentina Muhnici.