Ghidul Michelin a dezvăluit primul său palmares hotelier, recompensând 189 de hoteluri care au între 3 și 248 de camere, situate în toate regiunile Franței, cu dorința de a face din acesta un omolog al celebrelor stele pe care le decernează în fiecare an restaurantelor, informează AFP.
Noul produs oferit de Ghidul Michelin se află în pregătire de mai mulți ani, a reamintit, într-o conferință de presă, Gwendal Poullennec, directorul său, scrie Agerpres.
Unitățile recompensate primesc „chei” în loc de stele. 127 de hoteluri franceze au primit o cheie pentru „un sejur unic”, 38 de unități de cazare au primit două chei pentru „un sejur exceptional”, iar alte 24 de hoteluri au primit 3 chei pentru „un sejur extraordinar”.
„Nu este vorba despre promovarea unui catalog de servicii, este diferit de stelele hoteliere sau de branduri”, a explicat directoarea Michelin, menționând „marea diversitate de concepte, de la hoteluri deținute de grupuri mari și până la mici unități independente”.
Astfel, printre cele 12 stabilimente care dețin denumirea „palace”, spre exemplu, în Paris, doar șase au primit trei chei Michelin. Iar unul dintre ele, Le Mandarin Oriental, nu a primit nicio distincție.
Printre cele recompensate cu „trei chei” se află Cheval Blanc, principalul hotel parizian al grupului LVMH, Les Sources de Caudalie din Bordeaux și șapte unități situate în regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur, un teritoriu emblematic al turismului de lux francez.
„Se vorbește mult despre maeștri bucătari, dar eu sunt mulțumită că se pune astfel în valoare hotelăria pentru a-i inspira pe tineri”, a declarat Laure Pertusier, directoarea hotelului „Saint James” din Paris, recompensat cu trei chei Michelin.
„Michelin are parte de o recunoaștere internațională, palmaresul hotelier însoțește foarte bine distincțiile acordate restaurantelor, există un fel de continuitate, este ceva coerent”, a declarat, la rândul său, Guillaume Ranvier, directorul de la Four Season Hotel George V din Paris, recompensat tot cu trei chei Michelin.
CITEȘTE ȘI Sam Altman este miliardar în dolariSelecția a fost realizată din 600 de hoteluri franceze deja recomandate pe site-ul Ghidului Michelin, cu ajutorul unor inspectori anonimi și în manieră similară cu selecția restaurantelor, dar cu criterii diferite.
Cinci criterii de evaluare au fost urmărite: deschiderea hotelului față de localitatea în care se află, designul și decorarea sa, calitatea și constanța serviciilor, coerența între nivelul de preț și prestații, autenticitatea și experiența oferită.