Un simbol al stațiunii balneare Moneasa, Vila Nufărul, unde s-au amenajat primele băi termale și care este monument de arhitectură, a devenit o ruină pe care turiștii o deplâng, cei mai bătrâni amintindu-și de vremurile în care zidurile impozante arătau luxul și opulența. De 27 de ani, clădirea a fost abandonată, trecând prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, deținătorul actual fiind industriașul Valer Blidar. El promite de mai bine de un deceniu că o va restaura pentru a-i reda strălucirea de altădată, însă pentru amânarea lucrărilor dă vina pe o dispută cu autoritățile locale.
Stațiunea Moneasa, situată la poalele Munților Codru Moma, la 100 de kilometri de orașul Arad, este supranumită ”Perla Munților Apuseni”. Conform unei monografii a zonei, localitatea este atestată documentar în 1597 și a fost renumită în secolul al XVI-lea datorită izvoarelor de apă mezotermală descoperite.
În 13 mai 1886, Moneasa a obținut de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena statutul de stațiune balneară, iar câțiva ani mai târziu, în 1891, a fost construită, de către contele Enckheim, clădirea primelor băi, Vila Nufărul, denumită și Vila nr. 1. Până atunci, băile se făceau în cabine din lemn, vechi de secole, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vila Nufărul, situată în vecinătatea unui lac cu nuferi, a funcționat neîntrerupt până după revoluția din 1989. Impozantul edificiu a avut o lungime de 80 de metri și avea cabine pentru băi placate cu marmură roșie extrasă din zonă. Existau camere pentru cazare, saloane de înfrumusețare, cabinete medicale, cluburi pentru socializare, cazino și restaurant.
După întreruperea funcționării centrului, clădirea a trecut de la stat prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, alături de alte unități turistice din stațiune. Ele au fost revândute, iar proprietarul actual al Vilei nr. 1 este industriașul arădean Valer Blidar, care controlează, între altele, fabrica Astra Vagoane Călători.
Din cauza stării de degradare, clădirea primelor băi din Moneasa se poate prăbuși
Niciunul dintre proprietarii monumentului de arhitectură nu a făcut după 1990 lucrări de reparații, astfel că imobilul a devenit o ruină.
Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, spune că simbolul stațiunii a devenit un pericol pentru turiști, din cauza stării de degradare existând riscul de prăbușire. Proprietarul actual a îngrădit locul, însă gardul a fost dărâmat, astfel că mulți turiști continuă să treacă printre zidurile vechi pentru a admira arhitectura și pentru a face fotografii.
”Din păcate, din palatul strălucitor au rămas câteva încăperi. S-a furat tot ce s-a putut. Din cauză că nu a fost protejat locul de către proprietari, până și gresia și faianța veche au fost smulse. Degradările sunt prea mari să mai poată fi vorba de restaurare, locul trebuie reconstruit. Cu actualul proprietar am avut foarte multe discuții în ultimii ani și de fiecare dată a promis ca va începe investițiile. Sperăm să se întâmple cât mai curând, pentru că vobim de un simbol al stațiunii, care dacă va fi readus la viață poate relansa turismul în zonă. Primăria nu a avut și nu va avea niciodată bani să cumpere proprietatea, practic depindem de bunăvoința deținătorului actual”, a declarat, pentru News.ro, primarul comunei.
Singura posibilitate legală de constrângere a proprietarilor imobilelor neîngrijite este supraimpozitarea. Consiliul Local Moneasa a decis să aplice un impozit de 500% clădirilor care necesită reparații urgente, cum este cazul Vilei Nufărul, urmând ca până la finele anului deținătorii să fie notificați.
Proprietarul Vilei Nufărul spune că a amânat restaurarea din cauza unui conflict cu Primăria
Proprietarul monumentului arhitectural, Valer Blidar, spune că a fost nevoit să-și amâne investițiile din cauza unei dispute cu administrația locală, dar și pe fondul crizei economice. Blidar a achizționat, în 2006, o societate comercială în patrimoniul căreia se afla Vila Nufărul și alte două obiective din Moneasa, plănuind ca în decurs de doi – trei ani să le restaureze.
”Pentru Vila Nufărul am estimat investiții de 4 – 5 milioane de euro, dar am avut două motive pentru care am fost nevoiți să amânăm totul. Primul este un proces cu administrația locală, care după ce am achiziționat proprietatea, și-a trecut în patrimoniu un teren din spatele clădirii pe care există izvoarele termale. Fără acest teren, care este trecut pe contractul de vânzare-cumpărare, nu avem acces la izvoare, deci nu putem exploata resursa naturală. Am deschis un proces și am câștigat terenul, dar sentința nu este definitivă”, a spus Blidar.
Referitor la acest aspect, primarul spune că i-a concesionat omului de afaceri cei 700 de metri pătrați care erau disputați, până la soluționarea conflictului în instanță, tocmai pentru a putea demara lucrările.
”Nu mă interesează concesiunea, eu am cumpărat clădirea împreună cu acel teren. Până când disputa nu se încheie în instanță, nu putem investi, pentru că nu pot face lucrări pe un teren preluat abuziv de primărie”, a răspuns Blidar.
Industriașul arădean spune că, în imobilul care ar urma să fie complet reconstruit după planurile inițiale, va realiza un spa cu locuri de cazare și magazine.
”În acest moment, arhitecții caută în arhive planuri vechi, pentru că dorim să dăm clădirii forma inițială”, a spus omul de afaceri.
Pentru întârzierea derulării proiectului, Valer Blidar, care consideră că stațiunea are viitor și merită investițiile, mai dă vina pe criza economică apărută la câțiva ani după ce a cumpărat Vila Nufărul.
Turiștii se declară revoltați când văd ruinele băilor termale
Aflate chiar în centrul stațiunii și lângă lacul cu nuferi, ruinele fostelor băi termale sunt vizitate de toți turiștii stațiunii, care se declară revoltați de situație.
”Am venit la Moneasa pentru că am auzit de proprietățile curative ale apelor termale și ale aerului puternic ionizat, dar am fost foarte dezamăgită să văd acest palat distrus. Lacul cu nuferi nu poate fi pus în valoare din cauza ruinelor din vecinătate, care oferă un aspect de șantier permanent”, a spus o turistă din Szeged (Ungaria).
”Am intrat să fac fotografii și am fost uimit de arhitectura deosebită în stil baroc. Păcat însă că acum este plin de gunoaie și dejecții, clădirea devenind practic WC pentru unii turiști”, a spus un bărbat de 42 de ani din Craiova.
”Am prins vremurile când vechile băi erau pline de lume bună. Veneau din toată Româna și din țările din jur, pentru că se spune că aici sunt cei mai mulți ioni negativi în atmosferă, ceea ce face aerul foarte bun la unele boli. În anii 70 veneam cu nevasta în fiecare vară, era elegant și întreținut acest loc”, a spus un bărbat de 82 de ani din orașul arădean Sebiș.
Arădeanul Bujor Buda, fondatorul Asociației Pro Urbe, care monitorizează situația patrimoniului arhitectural, compară cazul Vilei Nufărului cu cel al clădirii Băilor Imperiale Austriece Neptun din stațiunea Herculane, de asemenea abandonată și în stare de degradare și care a atras atenția jurnalistului britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarului "Wild Carpathia”.
”Din păcate, istoria ne-a arătat că de multe ori oamenii de afaceri nu se țin de promisiuni după ce intră în posesia unor proprietăți istorice. Moneasa sau Herculane sunt doar două exemple de ceea ce pare a fi o afacere imobiliară, nu un interes pentru relansarea turismului. Ar trebui să ne uităm la croați, chiar să mergem la ei în schimb de experiență, să vedem cum au valorificat clădiri datând chiar din secolul X. Moneasa, cândva supranumită <<Perla Apusenilor>>, are această nemeritată soartă de a-și pierde istoria prin abandonarea unor clădiri-monument”, a spus Bujor Buda.
Stațiunea Moneasa, recomandată mai ales pentru afecțiunile sistemului nervos
Conform unor lucrări științifice, izvoarele termale din Moneasa sunt recomandate în tratarea afecțiunilor sistemului nervos central și periferic, ale sistemului locomotor, dar sunt indicate și în tratamentul bolilor reumatice, afecțiunilor ginecologice și bolilor metabolice. Apele termale au temperatura de 25-32 °C și sunt bicarbonate, calcice, magnezice, sodice și hipotone.
Un factor natural de cură îl reprezintă și aerul puternic ionizat. În unele lucrări monorafice se arată că în atmosferă are loc un fenomen rar în Europa de Est, respectiv ionii negativi din aer coboară peste localitate și le provoacă oamenilor o ușoară stare de somnolență, lucru benefic celor cu afecțiuni psihice. Acest fenomen s-ar datora faptului că stațiunea se află într-o depresiune cu abundență vegetală, iar aerul urmează cursurile de apă încărcate cu minerale.
Stațiunea are peste o mie de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile și o tabără pentru elevi.
Sursa foto: News.ro