Arabia Saudită a anunțat un nou regim de vize pentru turiștii străini, o măsură destinată să ajute regatul să își pună amprenta pe harta turismului mondial, estimând că, până în 2030, numărul vizitatorilor saudiți și străini va crește la 100 de milioane, informează Malaysia Today, preluată de News.ro.
Cunoscută ca fiind una dintre cele mai dificile țări de vizitat din lume, națiunea conservatoare islamică le oferea până acum viză doar pelerinilor, oamenilor de afaceri și muncitorilor veniți din alte țări.
Regimul de vize a fost anunțat în cadrul unui eveniment de gală la Ad-Diriyah, un monument ce face parte din patrimoniul mondial Unesco.
„Deschiderea Arabiei Saudite către turiștii internaționali este un moment istoric pentru țara noastră. Ospitalitatea generoasă se află în centrul culturii arabe și așteptăm cu nerăbdare să venim în întâmpinarea caldă a oaspeților noștri. Vizitatorii vor fi surprinși și încântați de comorile pe care le avem de împărtășit. Cinci site-uri ale patrimoniului mondial Unesco, o cultură locală vibrantă și o frumusețe naturală care îți taie respirația, incluzând coasta Mării Roșii și Empty Quarter (deșertul Rub al-Khali)”, a declarat președintele Comisiei Saudite pentru Turism și Patrimoniu Național, prințul Ahmad Al-Khateeb, într-un comunicat.
CITEȘTE ȘI Când va fi lansat "episodul 3" al Programului de subvenții Start-Up NationÎn Arabia Saudită, sute de oaspeți s-au strâns în regiunea istorică Ad Diriyah pentru a sărbători vestea. Vizitatorii s-au bucurat de o zonă senzorială care înfățișează cele 13 regiuni, clime și culturi distincte ale țării. Într-o singură secțiune, zăpada neagră a căzut de pe acoperiș, reprezentând zonele mai răcoroase din regiunea Tabuk.
Oaspeții s-au bucurat de o masă cu mâncăruri fine,C inspirate din Arabia Saudită, cu ingrediente provenite din toată țara, înainte de începerea unui spectacol de amploare. Spectacolul a combinat animații complexe de-a lungul pereților sălii de bal, ce a fost construită special, de multe ori interacționând cu interpreții.
Mai mulți actori și dansatori și-au croit drum prin mulțime, în timp ce un delfin zburător controlat de la distanță, un acrobat scuba-diving și un balon cu aer cald interior pluteau prin aer. Un Mercedes G-Wagen și un cal arăbesc frumos îmbrăcat și-au croit drum printre mese.
CITEȘTE ȘI Ce mai promite arbitrul Concurenței: un Monitor al prețurilor la alimente, precum și anchete finalizate pe branșamente la gaze, servicii financiare și licitații lemnDe altfel, pe cea mai înaltă clădire-turn din lume, Burj Khalifa, au fost proiectate scene din Arabia Saudită pentru a sărbători anunțul privind noul sistem de vize ale regatului.
Burj Khalifa din Dubai a strălucit cu scene care înfățișau diversele peisaje ale regatului, care sunt acum deschise turiștilor. Cele două țări sunt prieteni de lungă durată și aliate.
Noi destinații turistice sunt, de asemenea, în construcție, inclusiv orașul futurist Neom, orașul de divertisment Qiddiya, de lângă capitala Riad, și o serie de destinații de lux lângă Marea Roșie.
„Pe lângă siturile arheologice, orașul are multe de oferit, inclusiv o experiență la fermă”, le-a spus prințul Abdullah Al Saud jurnaliștilor care vizitează Ferma Prințesei Norah din orașul istoric Al Ula.
CITEȘTE ȘI FOTO Noul prototip al rachetei Starship, cu care Musk vrea să transporte oameni pe Marte, a fost asamblat înaintea testelorJurnaliști internaționali și bloggeri au făcut un tur cultural prin Jeddah, Riad și Al Ula.
Noua țintă a guvernului saudit privind turismul este un punct cheie în implementarea ”Vision 2030” (Viziunea pentru 2030), care are drept scop diversificarea economiei țării și reducerea dependenței de petrol.
Arabia Saudită se așteaptă să crească numărul vizitatorilor internaționali și saudiți la 100 de milioane pe an până în 2030, ceea ce înseamnă 10% din produsul său intern brut (PIB), comparativ cu doar 3% în prezent.
Se cheltuiesc miliarde de dolari pentru îmbunătățirea infrastructurii și dezvoltarea site-urilor de patrimoniu, culturale și de divertisment.