Divizia din Germania a grupului britanic de turism și călătorii Thomas Cook a solicitat miercuri intrarea în insolvență, pentru a-și separa brandurile și operațiunile de compania mamă, anunțând că discută cu posibili investitori, transmite Reuters.
Guvernul german analizează o cerere pentru un împrumut punte din partea Thomas Cook Germany, la o zi după ce a anunțat că va garanta un împrumut punte în valoare de 380 de milioane de euro pentru operatorul aerian german Condor al Thomas Cook, scrie News.ro.
Grupul Thomas Cook, cea mai veche companie de călătorii din lume, a intrat în faliment în această săptămână, ceea ce a declanșat cea mai amplă operațiune de repatriere din istoria Marii Britanii și o luptă pentru supraviețuire a multora dintre diviziile grupului.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Aviz pentru noul ambasador SUA în RomâniaLandul german Hesse, care oferă la rândul său sprijin financiar operatorului Condor, a anunțat miercuri că va analiza cererea de asistență financiară din partea Thomas Cook GmbH și va discuta problema cu guvernul federal.
Premierul landului Hesse, Volker Bouffier, a declarat că sprijinul va fi posibil dacă va fi sigur de perspectivele bune ale companiei.
Torsten Kirstges, profesor de afaceri în turism la Universitatea Jade pentru Științe Aplicate, a declarat că este improbabil ca guvernul să salveze compania, care nu este atât de importantă pentru sectorul transporturilor cum este Condor.
Condor și Thomas Cook GmbH, al doilea mare tour operator din Germania după TUI, sunt divizii independente ale companiei mamă Thomas Cook.
Condor ar urma să treacă prin procedurile de insolvență sub administrare proprie, pentru a evita să fie implicată în lichidarea companiei mamă.
Christoph Debus, directorul Thomas Cook Airlines, care include Condor, a declarat că operatorul german vinde bilete ca de obicei și speră că va putea să compenseze cele 20% din afacerile care proveneau din vacanțele vândute de Thomas Cook.
Condor caută investitori noi și ”există oferte foarte concrete și parteneri cu care discutăm și avem încredere că vom găsi o nouă structură de proprietate”, a spus Debus.
În același timp, divizia nordică a Thomas Cook a anunțat că este în căutare de noi proprietari, în timp ce divizia poloneză, Neckermann Polska, a anunțat miercuri că este insolventă. Diviza olandeză a obținut miercuri protecție față de creditori.
Thomas Cook Germany a anunțat că a solicitat intrarea în insolvență pentru a-și restructura afacerile în mod ordonat și a continua activitățile profitabile. Un tribunal german ar putea numi un lichidator.
“Discuțiile intense din ultimele două zile cu investitori strategici și fonduri de investiții...au arătat că operațiunile germane ale Thomas Cook, cu brandurile Neckermann Reisen, Oeger Tours și Bucher Reisen, au șansa de a avea un viitor”, a anunțat divizia într-un comunicat.
Thomas Cook Germany, care deservește circa 3 milioane de clienți pe an, a arătat că a fost afectată de problemele companiei mamă și de impactul Brexitului asupra operațiunilor din Germania.
Compania a fost în contact cu Ministerul german de Externe, cu asigurătorii și cu alți parteneri, pentru a aduce clienții acasă. Zurich Insurance, care a asigurat Thomas Cook Germany prntru insolvență, va acoperi costurile celor aflați în vacanțe.
Aproximativ 97.000 de turiști vor fi încă blocați joi.
Sindicatul Verdi a cerut să se ia măsuri pentru salvarea diviziei germane și a celor 2.000 de angajați ai acesteia, notând că mii de agenții de turism din țară depind de supraviețuirea acesteia.
Thomas Cook Austria, care aparține de divizia germană, a solicitat la rândul ei, miercuri, intrarea în insolvență, cu obiectivul de a-și continua activitatea.