ANAT: Dacă statul nu sprijină mai mult agențiile de turism, va fi foarte dificil să se mențină în activitate

ANAT: Dacă statul nu sprijină mai mult agențiile de turism, va fi foarte dificil să se mențină în activitate
scris 29 mai 2020

Agențiile de turism își vor reveni mult mai greu decât alte sectoare de activitate, inclusiv HORECA, iar dacă statul nu va veni cu mai multe măsuri de protejare a acestora, va fi extrem de dificil să se mențină în activitate, crede Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

"Dacă nu se iau niște măsuri prin care să se sprijine activitatea agențiilor de turism, pentru că noi suntem primii care au suferit și ultimii care își vor reveni, acestea vor suferi foarte tare și va fi extrem de dificil să se mențină în activitate. Toate demersurile pe care le facem în momentul de față sunt ca să putem oferi vouchere compensatorii pentru reprogramarea vacanțelor pentru termen de un an, dar discuțiile cu statul se desfășoară foarte greu", a spus șeful ANAT.

Urmărește-ne și pe Google News

El spune că din tot ce au cerut reprezentanții agențiilor ca măsuri de sprijin, doar una are șanse de a fi rezolvată și, probabil, va fi anunțată în următoarea ședință de guvern. Este vorba de "reintegrare în activitate a personalului care a fost în șomaj tehnic" și pentru care statul să suporte 41% din salariul mediu pe economie până la finalul anului.

Patronatele din turism dau ultimatum Guvernului pentru norme clare de funcționare a hotelurilor. \ CITEȘTE ȘI Patronatele din turism dau ultimatum Guvernului pentru norme clare de funcționare a hotelurilor. "Hotelurile de la mare vor pierde 30 milioane euro după 1 iunie pentru fiecare zi în care stau închise."

"Așteptăm cu maxim interes, și nu înțelegem de ce așteptăm atât de mult, ca să se dea la toate IMM-urile care au suferit din cauza coronavirusului acele granturi venite de la Uniunea Europeană, în valoare totală de 300 de milioane de euro. Avem impresia că se încearcă să ne arate cât de darnic e statul și se vine extrem de târziu cu această măsură și nu suficient de atractivă. După toate declarațiile făcute de la Ministerul Fondurilor Europene, sumele sunt extrem de modeste comparativ cu ce s-a repartizat de către Uniunea Europeană - 8 miliarde de euro pentru 100.000 de IMM, ceea ce înseamnă în jur de 80.000 de euro de firmă. La noi, din ce se vorbește, vom fi gratulați cu 18-20.000 de euro de firmă, toată lumea la un loc, indeferent de profilul firmei, ceea ce înseamnă mai nimic. Aceste sume se dau, teoretic, pentru refacerea capitalului de lucru ceea ce înseamnă să am posibilitatea să păstrez oamenii la muncă. Dar o agenție mică spre medie plătește doar salarii de 40-50.000 de euro pe lună", a mai spus Demetriade.

viewscnt
Afla mai multe despre
agentii turism
sprijin
stat