Alin Burcea de la agenția e turism Paralela 45 pune în discuție cifrele oficiale ale Aeroportului din Antalya și spune că este puțin de crezut că mai există spațiu de creștere pentru următorii ani.
Un număr de 430.000 de români au venit în Antalya în vacanță în acest an, față de recordul din anul 2019 (270.000 de turiști români), afirmă Alin Burcea, proprietarul touroperatorului Paralela 45, care citează informațiile oferite de Aeroportul din Antalya. El susține că e greu de crezut această cifră, pentru că în anul 2023 Antalya s-a scumpit.
În plus, Alin Burcea estimează că va înregistra o scădere a vânzărilor de vacanțe pe Antalya în 2024, din cauză că hotelurile de lux au scumpit pachetele și ca urmare a faptului că și alți touroperatori străini au început să opereze în România, luând astfel din cota de piață a agențiilor românești de turism. ”Am văzut cifrele, ieri am fost la târg de turism aici în Antalya, la care au participat hotelieri turci cu touroperatori de aici. Anul trecut era mai mare. Nu înțelegeam de ce trebuie să se vadă turcii între ei, însă litoralul turcesc pe această zonă are vreo 300 de kilometri. Și ieri am primit cifrele: 430.000 de români care au venit în Antalya. Vârful a fost 2019, cu 270.000 de turiști români. Realmente, nu mi-a venit să cred, dar este o infomație luată de la aeroport, deși mi se pare neverosimil. România a depășit 2019. Explicabil probabil prin prisma faptului că au mai venit și alți touroperatori din alte țări, Rusia, Ucraina, care au intra pe piața română, au venit cu avioane noi și cu oferte peste oferte. E destul de greu de crezut pentru că în anul 2023 Antalya s-a scumpit, toată lumea știe că s-a scumpit. De aceea mi se pare neverosimil că a crescut de la vârful din 2019, dar acestea sunt cifrele pe care le-am primit”, a declarat Alin Burcea presei din România, la un eveniment din Antalya, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul limitează comisioanele în cazul tichetelor de masă la 2%, dublu față de cât anunțase inițialEl a afirmat că a încheiat încă de anul trecut parteneriate exclusive cu hoteluri mai ieftine, care se găsesc mai ales în stațiunile Alanya și Side, ”deoarece au prețuri mai normale”, dar sunt puțin mai îndepărtate. ”La hotelurile de top, pachetul de șapte nopți în iulie-august merge spre 7.000 de euro, fără avion, iar cu tot cu transfer local, avion și ghid local ajunge la 8.000 de euro. Or, totuși, ăsta e prețul unei mașini. Chiar am vorbit cu patru reprezentanți ai acestor hoteluri de lux și toți mi-au confirmat că în 2023 față de 2022 au avut scădere și asta e o tendință interesantă, când hotelurile de lux au o scădere a cifrei de afaceri și a încasărilor, deoarece este evident că peste noapte nu au crescut salariile în Europa, în Turcia cu atât mai puțin”, a precizat Burcea.
Pentru 2024, Paralela 45 va introduce două chartere pe Aeroportul din Analya, unul din Cluj-Napoca și unul din București. Vorbind de atacul asupra litoralului românesc, Burcea a spus că are aceleași probleme deja cunoscute și că patronatele hoteliere nu au răspus nici până acum atacurilor apărute în spațiul public și că acestea nu au apărat imaginea hotelurilor. ”Românii vin la mare, dar nu la Marea Neagră. Merg în Grecia, în Turcia. Turcia, de exemplu, cred că în 2022 a avut cea mai mare încasare din istoria lor, iar Grecia în 2023. Deci în anii 2022 și 2023 au fost niște încasări extraordinare”, a arătat el.
Alin Burcea a spus că Paralela 45 a avut aproape 20.000 de turiști în Antalya, însă nu se așteaptă să crească foarte mult vânzările. ”Va fi destul de greu să creștem pe Antalya, pentru că hotelurile de lux au crescut mult prețurile și, în al doilea rând, sunt și alți touroperatori care vin să opereze aici în România (luând din cota de piață a touroperatorilor români - n.r.). Nebuniile astea vor face ca vânzarea pe Antalya, sigur, un produs bun, să fie mai grea. Noi ne-am pregătit, avem zboruri pe Antalya din toate orașele țării care au aeroport. În 2023 am deschis Brașovul (a lansat chartere din Brașov spre Antalya - n.r.), am avut trei plecări din Brașov, a mers bine. Deci eu nu previzionez pentru Paralela 45 creșteri mari pe Turcia, pentru că va fi o luptă mare. Vânzarea de early-booking, pentru că am dat drumul undeva la 15 septembrie, acum avem de trei ori mai mulți oameni decât anul trecut pe vremea asta, dar asta nu înseamnă nimic. De ce vin oamenii? Pentru că vânzarea pe early-booking e foarte bună, fiindcă acum nu mai e ca acum patru ani, plătești 10% când te înscrii, mai plătești 10% la 31 ianuarie și 80% cu 30 de zile înainte de plecare. Dacă pachetul tău e 3.000 de euro, cu 300 de euro îți blochezi prețul. Acum cinci ani trebuia pe 31 ianuarie să dai toți banii”, a explicat el.