Surprinzător, plin de viață și inovator sunt doar câteva dintre cuvintele care îți vin în minte atunci când vine vorba de Budapesta, un oraș vecin care a reușit să ofere locuitorilor săi un stil de viață la cele mai înalte standarde occidentale. L-a ajutat desigur și farmecul său personal, dar Budapesta s-a sprijinit mult și pe soluții IT&C, care s-au pliat perfect pe necesitățile și stilul de viață al localnicilor. De la iluminatul stradal, cu senzori care adaptează intensitatea luminii la luminozitatea de afară, până la sistemul de bike-sharing, care-ți permite să te miști mult mai ușor dintr-o zonă în alta, Budapesta și-a câștigat statutul de oraș inteligent, un statut cu care, deocamdată, nu multe orașe de prin partea noastră de lume se pot mândri.
Prin toate soluțiile inovatoare implementate în ultimii ani și anume parcări inteligente, iluminare stradală cu LED-uri, circulație fluidizată cu ajutorul tastaturii, rețele urbane mobile WI-FI și senzori de poluare, Budapesta a devenit unul dintre cele mai moderne orașe ale Europei. Plină de palate și cu un aer discret aristocratic, e străbătută de o Dunăre care îți oferă priveliști superbe în orice moment al zilei. Băile termale, podurile luminate spectaculos, parcurile și pistele de biciclete sunt completate de un sistem de transport care funcționează ca un ceas elvețian. Orice plimbare din Buda până în Pesta e o reală plăcere, fără stresul de a rămâne blocat în trafic. Frumusețea și aerul boem al capitalei Ungariei atrage anual milioane de turiști, dar nimic nu este întâmplător. Este o frumusețe bine gestionată, la care se lucrează cu determinare în fiecare moment.
O mare parte a soluțiilor pentru acest oraș inteligent a fost implementată în Budapesta de grupul Deutsche Telekom și se bazează în primul rând pe tehnologia denumită Internet of Things care face ca obiectele și platformele să comunice între ele în folosul oamenilor, astfel că interacțiunea dintre locuitori cu orașul lor să fie una facilă. De exemplu, în autobuze, pe partea carosabilă și pe stâlpii de iluminat public au fost integrați senzori care monitorizează zona și oferă informații despre locul exact unde se află autobuzul. De asemenea, semafoarele sunt coordonate cu cap, intervalele de așteptare fiind adaptate în timp real cu intensitatea traficului. Imaginează-ți cât de confortabil e să stai în stație și să știi câte minute mai sunt până sosește autobuzul tău - sau cât de bine te simți când pleci de la birou și nu-ți mai faci griji că pierzi prea multă vreme în trafic, printre șoferi nervoși, miros de eșapament și sute de claxoane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, în Budapesta, peste 2.300 de vehicule de transport în comun sunt conectate printr-un sistem modular, livrat de T-Systems Ungaria, care furnizează informații în timp real către pasageri, ajutând la planificarea curselor și optimizarea rutelor.
Sistemul de transport inteligent și cel digitalizat de bike sharing au fost implementate în Budapesta de T-Systems Ungaria, aceste două servicii reușind să fluidizeze traficul și să transforme orașul într-unul aerisit, fără ambuteiaje, cu o circulație ordonată. Mai mult de atât, prin sistemul de bike-sharing, prin care au fost puse la dispoziția locuitorilor și turiștilor peste 1.100 de biciclete și 98 de rasteluri împrăștiate prin tot orașul, a fost încurajat mersul pe bicicletă, crescând considerabil numărul celor care apelează la acest mijloc de transport. Ce e mai comod decât să iei bicicleta dintr-un rastel și să o lași în altul fără să îți faci griji pentru ea?
În sprijinul transformării a cât mai multor metropole cu potențial în orașe inteligente, Deutsche Telekom a lansat studiul "Connected Cities", care prezintă câteva dintre soluțiile pentru orașe inteligente deja implementate în mai multe metropole europene, una dintre acestea fiind chiar Budapesta. "Orașele trebuie să proiecteze, să implementeze și să opereze o nouă tipologie de infrastructură de comunicații pentru a integra tipuri diferite de soluții într-o arhitectură informațională coerentă, gestionabilă și sustenabilă. Acesta este motivul pentru care companiile de telecom sunt motorul principal în implementarea soluțiilor de tip oraș inteligent. Ne concentrăm în a oferi orașelor capabilitățile noastre specifice, bazându-ne pe o rețea integrată puternic la nivel european cu scopul de a digitaliza Europa”, a declarat Ralf Nejedl, Vicepreședinte senior pentru B2B & ICT la Deutsche Telekom.
De asemenea, Comisia Europeană a inițiat Parteneriatul European Inovativ pentru Orașe și Comunități Inteligente. Scopul este acela de a aduce împreună locuitorii, orașele și economia la aceeași masă la care se discută și se generează soluții eficiente pentru toți cei implicați. Planul Operațional de Implementare cuprinde 11 arii prioritare, de la "mobilitate urbană sustenabilă" la "modele de business, financiare și de achiziții".
În scopul implementării noilor tehnologii, programul UE de cercetare și inovare "Horizon 2020" a alocat pentru finanțarea proiectelor sustenabile, în perioada 2014-2020, un fond în valoare de 80 de miliarde de euro. Bucureștiul nostru are șanse să fie următorul oraș de pe listă.