Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa
scris 17 nov 2015

Orașele verzi și smart din Europa se împart natural în două categorii. În primul rând vorbim de acele orașe care au știut să-și păstreze capitalul prețios cu spații verzi și parcuri relativ neatinse, ba chiar au reușit să-l și sporească. Este cazul Varșoviei, care se lăuda cu o suprafață de 25% din oraș ce este acoperită de copaci.

Aceste orașe au preferat să-și protejeze parcurile rămase neștirbite încă de pe vremea când un metru pătrat de teren din centrul unui oraș mare nu era atât de scump și de vânat de către dezvoltatori sau atât de necesar pentru infrastructură. Apoi mai sunt orașele care, fără să fie la fel de dotate cu spații verzi, fac tot posibilul să adere la un stil de viață verde prin ingenioase invenții tehnologice. Mai ales la acestea din urmă ne referim în alcătuirea topului de față, căci este vorba despre politici orășenesti și folosirea inteligență a tehnologiei pentru a obține lucrul la care râvnim cu toții: eficientă și sustenabilitate sau, tradus în termeni mai puțin seci, traiul într-un oraș mai sănătos, mai relaxant, mai curat.

Urmărește-ne și pe Google News

Hamburg

Pentru a ne face o idee, numărul locuitorilor orașului este asemănător cu cel al capitalei noastre. în prezent, municipalitatea locală din Hamburg lucrează intens la un plan denumit Green Network, care se referă la faptul că locuitorii orașului nu vor mai avea nevoie să-și ia mașinile pentru a ajunge dintr-un punct în altul, ci vor folosi o rețea inteligent gândită și administrată. Corporația Cisco este unul dintre partenerii stabili ai orașului Hamburg în materie de being smart în abordarea sa tehnico-fantastică. Locuitorii orașului au parte de iluminat stradal care consumă inteligent, de un control al traficului care ține cont de obiceiurile de viață ale locuitorilor și este pregătit să intervină prompt pentru a fluidiza situația acolo unde apar congestionări punctuale. Și parcarea este inteligent administrată în acest oraș, mai ales pentru camioane și tiruri, și asta nu e puțin lucru. Până la urmă cel mai provocator aspect al modului în care Hamburgul și-a propus să abordeze viitorul este portul său la fel de inteligent, care este al 22-lea ca mărime din Europa. Pentru eficientizarea traficului în port s-a apelat  la o soluție implementată de grupul Deutsche Telekom împreună cu SAP. Acel du-te vino neîntrerupt de vapoare funcționează ca un ceasornic elvețian, cu resurse ținute bine în frâu, iar pe el se sprijină aproape întreaga economie a orașului.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Stockholm

Suedezii nu stau degeaba. Au promis că până în 2020 își vor reduce emisiile de CO2 cu 45 % și s-au și apucat de treabă. În primul rând, autobuzele care circulă prin centrul orașului sunt alimentate cu combustibili regenerabili, și Stockholm este pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul autobuzelor care circulă cu etanol. Desigur, contează și materialul clientului, adică gradul de conștietizare și civilizare al locuitorilor orașului Stockholm. Lucrul asta devine evident imediat atunci când afli că orașul are 1000 de parcuri și când înțelegi că 1/3 dintre mașinile noi vândute în Stockholm sunt vehicule care poluează foarte puțin.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Copenhaga

Este orașul care stârnește cele mai mari invidii legate de folosirea inteligentă a forțelor naturii. Orașul face totul pentru a oferi locuitorilor săi un trăi sănătos, lipsit de poluare și ponderat atunci când vine vorba despre consum de energie ce nu poate fi regenerată. Copenhaga captează soarele și vântul și le transformă în energie vitală pentru oraș. Are 60.000 m2 de panouri solare instalate pe clădiri; clădirile orașului sunt luate bucată cu bucată și regândite din punct de vedere funcțional pentru a consuma cât mai puțin. Este orașul cu cea mai mică amprenta de carbon din lume pe cap de locuitor, dar și alegerile hi tech pe care le face în acest domeniu se înscriu în aceeași direcție competentă. De curând a realizat în colaborare cu MIT o bicicletă inteligentă echipată cu niște senzori care îi anunță atât pe bicicliști cât și pe oficialitățile orașului unde sunt probleme de cozi în trafic și care este calitatea aerului. Danezii știu că sunt ceea ce respiră.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Bristol

Londra nu poate să se laude încă la acest capitol, de oraș verde și inteligent. Bristol însă, care a fost desemnată și capitala verde europeană a acestui an, vine tare din spate atunci când este vorba despre o atitudine verde. Municipalitatea a lansat programul Smart City Energy Collaboration, prin care a invitat unii dintre cei mai importanți jucători din oraș, companii mari specializate în soluții IT, universități prestigioase, consilii și organizații și companii locale cu putere de decizie (cum este chiar Western Power Distribution, furnizorul de energie al orașului) și know how dovedit să participe activ la prezentul verde al orașului. împreună construiesc viitorul. începând de anul asta, orașul a început de dezvolte sisteme inteligente și strategii digitale de gestionare a energiei necesare pentru funcționare, și reușește să implice fiecare zonă din oraș în mod activ în deciziile cheie referitoare la consumul de căldură și energie. Orașul se bazează pe energia eoliană și solară, dar profită inteligent de așezarea sa geografică în toată complexitatea ei, folosind și mareele.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Barcelona

Barcelona nu se pricepe doar la tapas și un stil de viață cum multe orașe și-ar dori să aibă. Pentru început, e bine de știut că speranța de viață în acest oraș este de 83 de ani. Conform ultimelor rapoarte ale Juniper, este cel mai deștept oraș din lume. Autobuzele hibride din Barcelona asigură mobilitate sustenabilă (există deja stații de autobuz interactive) și guvernul este dornic să investească în tehnologie pentru a transforma spațiile verzi frecventate de către locuitori și mai tentante decât sunt deja. Șoferii pot verifica de pe smartphone în timp real ce locuri de parcare sunt disponibile, iar @22 este cartierul dedicat în întregime inovațiilor, unde se coc acum, în timp ce vorbim, și alte idei noi, care să facă viața acestui oraș și mai plăcută.  De fapt, orașul se simte atât de bine în pielea lui când este vorba despre soluții administrative inteligențe, încât a creat și o platformă unde mai toate orașele preocupate să aibă o atitudine smart pot împărtăși bune practici, inovații și soluții care până de curând păreau rezervate unui viitor îndepărtat.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Nisa

Misiunea Nisei este să se folosească de tehnologie în cel mai inteligent mod pentru a reuși, cu toate că primește un număr mare de turiști care îl populează temporar în fiecare an, să ofere o calitate a vieții superioară atât localnicilor, cât și celor aflați în vacanță. Astfel, spre deosebire de alte orașe, pentru Nisa salubrizarea și modul de gestionare al deșeurilor este o prioritate arzătoare. Pe bulevarul Victor Hugo sunt montate 200 de transmițătoare care oferă date eficiente despre parcare, salubrizare, iluminat stradal și informații legate de mediul în care își trăiesc viața cei 360.000 de locuitori și un număr foarte mare de turiști.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Amsterdam

Pasionați de pedalat, locuitorii orașului au beneficiat de primul sistem de bike sharing din lume care a fost inventat aici, acum douăzeci și ceva de ani. Încă din 2010 orașul este împânzit cu stații de încărcare a mașinilor electrice, căci locuitorii merg pe culoarea verde de multă vreme. Parcările sunt inteligențe, multe dintre case sunt dotate cu dispozitive de stocare a energiei, iar cu ajutorul unor corporații precum IBM sau Philips, infrastructura consumă un minim de energie. Este unul dintre orașele care au devenit cel mai rapid inteligente din punct de vedere al protecției mediului, iar cifrele pe care Amsterdam le-a investit pentru a deveni un model de invidiat în toată lumea sunt amețitoare. 

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa

Odată ce afli cum poate arăta viața într-un smart city și te îndrăgostești de idee, următorul pas vine natural: vrei să locuiești și tu într-unul. Vestea bună este că lucrul asta se va transforma în realitate mai devreme decât ai putea crede. Grupul Deutsche Telekom are în portofoliul său câteva proiecte inovatoare și practice, pe care le-a implementat deja în multe orașe din Europa, iar România este următoarea pe listă. Compania lucrează deja la câteva proiecte pilot în țara noastră ce vizează soluții inteligențe pentru iluminat stradal, transport local și, ceva ce ne interesează foarte tare, o eficientizare a parcărilor. Soluția Parking Plus va deveni parte a serviciilor lor și va putea fi implementată în viitorul apropiat, și atunci chiar vom simți ce înseamnă să trăiești inteligent. Și încă ceva. Dacă treci prin Timișoara, mergi să vezi și copacul digital gândit de Telekom împreună cu Smart Sun Solutions, un încărcător solar pentru dispozitivele mobile. Adică prize pentru toată lumea puse la dispoziție de municipalitate și internet wi-fi gratuit.

Top 7 cele mai verzi orașe inteligente din Europa
viewscnt
Afla mai multe despre
orase inteligente
orase europa
orase verzi
hamburg
amsterdam
barcelona