Orașele înseamnă atât mișcare, cât și structuri fixe. În funcție de cât de mult se armonizează cele două, putem vorbi de un oraș haotic și zgomotos sau de unul ordonat și aerisit. Reimaginarea și reinventarea orașelor din punctul de vedere al fluidizării traficului este tema centrală în proiectele de urbanism din Europa occidentală încă din anii '60, și, mai recent, a devenit o provocare pentru companiile de IT&C. Cum ar putea fi reconceptualizată mobilitatea în spațiile urbane astfel încât timpul petrecut în trafic să scadă, poluarea să fie redusă și accesul la servicii publice să fie cât mai facil? Mai simplu spus, cum putem să ne inventăm o lume mai bună?
Ideile de reinventare ale traficului nu au fost puține. Unele orașe au fost mai curajoase decât altele și s-au distanțat la capitolul smart, lăsându-le pe celelalte mult în spate. Vorbim de orașe în care s-au introdus rețele mai complexe de metrou sau de altele, în care s-au construit mai multe parcări și piste de biciclete. Există orașe în care s-a pus problema introducerii unor autobuze capabile să transporte un număr foarte mare de pasageri fără să interfereze deloc cu traficul rutier. De asemenea, prin intermediul soluțiilor IT&C gândite creativ și adaptate nevoilor complexe ale unui oraș, locuitorilor li s-au oferit aplicații pe mobil prin care să verifice orarul autobuzelor și condițiile de trafic. Asta înseamnă să fii deștept, când ești oraș.
Cum traficul este un subiect aproape personal, astăzi am ales să discutăm despre orașele care au reușit să găsească soluții eficiente de fluidizare a traficului. Un fir roșu le unește pe toate: în toate aceste locuri a crescut în acest fel considerabil calitatea vieții cetățenilor lor. Mai multe detalii despre orașele care au redus traficul astfel încât locuitorii lor nu mai discută zilnic despre el ca despre vreme, aveți în topul de mai jos.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
1. Rio de Janeiro
Cine iubește fotbalul trăiește mai bine, cam așa sună ce s-a întâmplat la Rio de Janeiro. Unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume a găsit soluția. Înainte de Cupa Mondială din 2014, Rio de Janeiro a implementat un proiect Smart Mobility care a permis coordonarea sistemului de semaforizare astfel încât să fluidizeze traficul rutier și pietonal din zona stadionului Maracana în zilele de meci. Totul a mers atât de bine încât Rio de Janeiro extinde acest concept la întreaga infrastructura de transport public. Fibra optică și camerele instalate în punctele cheie, precum și autobuzele publice cu emisii reduse au trecut deja din birourile primăriei pe străzi. Cum ar fi ca traficul să nu-ți mai afecteze programul și să știi întotdeauna cât timp îți petreci dintr-un punct în altul? Brazilienii află acum pe pielea lor.
2. Budapesta
Probabil că ți s-a întâmplat de multe ori să stai minute în șir în stația de autobuz fără să ai nici cea mai vagă idee cam cât o să treacă până o să vina următorul mijloc de transport. Sau să te întrebi dacă ai timp să mergi pe jos până la următoarea stație fără ca autobuzul să treacă pe lângă tine. Ei bine, locuitorii orașului Budapesta nu-și mai pun asemenea întrebări. Ei beneficiază, prin intermediul Deutsche Telekom, de un sistem inteligent de transport prin care pasagerii află în timp real când ajunge autobuzul. De asemenea, un alt avantaj pe care îl ai în Budapesta, inclusiv ca turist, este că poți folosi sistemul public de bike-sharing, care cuprinde peste 1100 de biciclete. Ce poate fi mai practic decât o bicicletă pe care o poți lăsa cam pe oriunde prin oraș, în rastelurile special amenajate, fără să-ți mai faci griji pentru ea? Așa se deplasează locuitorii orașului de la un festival de jazz la un gulaș, de acasă la serviciu, de la supermarket într-o vizită. Traficul lor este mai fluid în acest fel.
3. Valencia
Valencia este un oraș care te surprinde prin atmosfera generală de calm și relaxare. Această atmosferă se datorează desigur faptului că beneficiază de o climă prietenoasă în orice anotimp, are ieșire la mare și este străbătut de cel mai lung și poate cel mai frumos parc din Europa. Dar Valencia și-a făcut bine temele la capitolul infrastructură astfel că acum, când un oraș în care se trăiește bine înseamnă și un oraș cu un trafic destul de aerisit, orașul ia în continuare note mari. Sistemul de bike-sharing este foarte bine pus la punct și locuitorii aleg cu plăcere și în cunoștință de cauza să folosească bicicleta. Orașul și-a făcut partea sa și locuitorii se arată la fel de smart. Apoi, stațiile de autobuz sunt dotate cu monitoare care îți afișează timpul exact până la următorul mijloc de transport, astfel că tu, valencian cu o viață ocupată, îți poți planifica mișcările mult mai bine. Într-un top realizat de Tom Tom Traffic Reports, Valencia a fost plasat pe locul 7 în topul orașelor cu traficul cel mai puțin congestionat. Este singurul oraș din Europa care a dat clasă lumii întregi la acest capitol, căci pe primele locuri se situează Kansas City, Cleveland, Indianapolis, Mephis, Louisville și St. Louis.
4. Strasbourg
Un oraș mare și fără trafic pare o contradicție în termeni. Nu acest lucru se poate spune și despre Strasbourg, care a reușit prin soluții inteligente să se poată mândri cu unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de transport public din Europa. Strasbourg, alături de Copenhaga și Amsterdam, este considerat unul dintre cele mai prietenoase orașe din lume cu bicicliștii. Străzile sunt largi, aerisite, cu sensuri unice ce au o logică bine pusă la punct, iar traficul îți lasă parcă mai mereu senzația că e duminică. Peste tot sunt plasate hărți și puncte de informare, astfel că devine imposibil să te rătăcești. În Strasbourg pare că oamenii iubesc să meargă pe jos, ceea ce te face să te simți puțin vinovat de fiecare data când te urci într-un tramvai. Dar asta e partea de civilizație și obiceiuri locale. Pe parte de tehnologia informației, Strasbourg a lucrat împreună cu Thales iar rezultatul a fost un sistem care dă prioritate autobuzelor și tramvaielor. Locuitorii știu asta și preferă, nu-i de mirare, transportul în comun. Acum edilii lucrează la ceva și mai și: un sistem care combină supravegherea video cu un control în timp real al traficului, lucru ce va face orașul și mai atrăgător.
5. Pisa
Soluția de fluidizare a traficului în centrul Pisei a venit de la Deutsche Telekom, T-Systems și Kiunsys, prin implementarea unei aplicații care identifică în timp real cele mai apropiate locuri de parcare. Acestea pot fi rezervate și plătite de pe telefonul mobil, scutindu-te altfel de stresul de a căuta un loc de parcare, care uneori te poate aduce la exasperare. Vestea bună este că o aplicație similară, numită Parking PLUS, va fi implementată și în România, prin Telekom Romania. Cu ajutorul ei vor putea fi evitate blocajele în trafic și emisiile de carbon vor fi mai mici având în vedere că timpul petrecut în trafic scade. De asemenea, sistemul permite unor cantități mari de date referitoare la modul în care decurge traficul în general să fie analizate și astfel sunt generate idei noi, care fac viața mai ușoară.