România va avea primul Centru de Tratament cu Protonoterapie, investiție de 120 milioane euro

România va avea primul Centru de Tratament cu Protonoterapie, investiție de 120 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Ministerul Sănătății informează că licitația pentru primul Centru de Excelență pentru Diagnosticarea și Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna august, iar investiția estimată în acest moment este de 120 de milioane de euro.

"Protonoterapia este o soluție inovatoare de tratament a afecțiunilor oncologice și eu cred că trebuie să facă parte din pachetul nostru de răspuns, strategic, pentru combaterea cancerului în România", a declarat Rafila, potrivit comunicatului citat. "Pentru pacienți, accesul la o terapie cu grad mare de eficiență și grad minim de efecte adverse este crucial. În același timp, ne asigurăm că putem pregăti aici viitoarele generații de specialiști care pot să opereze cu acest tip inovator de tehnologie", spune ministrul Sănătății.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Noi recrutări pentru ″Tesla Brăila Gigafactory\ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Noi recrutări pentru ″Tesla Brăila Gigafactory", anunțată de Profit.ro. Imagini în premieră - Cum va arăta fabrica de 100 milioane euro a urmașei gigantului Cehoslovaciei comuniste care s-a luptat cu Musk
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Workshopul cu experți în radioterapie/protonoterapie, ingineri radiologi, medici, organizații profesionale specializate (resurse umane etc.) a vizat: aspecte tehnice legate de construcția și dotarea unui astfel de centru, finanțarea proiectelor, riscuri în implementare, securitate cibernetică și digitalizare, componenta de resurse umane - structura organizatorică, telemedicină/teleradiologie.

Conform comunicatului, secretarul de stat Alexandru Rogobete a precizat că, în urma studiilor de piață, se estimează costuri de 120 de milioane de euro pentru proiectarea și execuția noului centru de protonoterapie.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO România a semnat un memorandum cu gigantul Google. Planuri anterioare pentru un centru de date. Gigantul american ar investi peste 2 miliarde dolari. Se vrea centru regional, rival cu Polonia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO România a semnat un memorandum cu gigantul Google. Planuri anterioare pentru un centru de date. Gigantul american ar investi peste 2 miliarde dolari. Se vrea centru regional, rival cu Polonia

"Avem nevoie de protonoterapie în România, fără doar și poate. La fel ca orice proiect crucial din sănătate ne confruntăm cu două provocări macro: factorul timp și factorul financiar. În termeni de timp, mizez pe o organizare cu celeritate a procedurilor de licitație, care ar putea începe chiar în august sau în lunile următoare. În termeni de provocări financiare suntem foarte onorați și recunoscători să avem alături de noi Comisia Europeană, pentru că mizăm pe finanțarea acestui obiectiv din fonduri europene nerambursabile", a explicat Alexandru Rogobete.

Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiație către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convențională, care folosește raze X sau radiație cu fotoni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
centru