Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să elaboreze un proiect de act normativ conform căruia adaosul comercial al retailerilor pentru produsele românești să nu depășească 20%, anunță ministrul de resort, Florin Barbu.
"Până pe 31 decembrie, Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost transpusă de către Parlament în lege. Este în derulare în momentul de față un proiect legislativ prin care, împreună cu colegii mei de la Ministerul Agriculturii, vrem ca toate produsele agroalimentare care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial corect.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul comercial la produsele românești să depășească 20%. Astfel, produsele românești să aibă adaos comercial limitat până în 20%, iar la produsele care vin din import retailerii să pună orice adaos comercial doresc.
Pentru că în momentul de față, dacă facem o analiză, și am făcut această analiză, produsele agroalimentare românești au adaos comercial mai mare decât produsele care vin din import în magazinele de retail", a explicat ministrul Agriculturii.
El a subliniat că, în 2023 și 2024, de când există plafonarea adaosului comercial, produsele s-au ieftinit cu procente între 8% și peste 28%.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est a intrat în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.”"Dacă ne raportăm la anul 2022, indicele prețurilor de consum de la INS arată faptul că produsele erau mai scumpe cu 30% față de anul 2023, când am avut plafonare de adaos comercial", a spus Florin Barbu.
Recent a fost relatat că Ministerul Agriculturii vrea să propună Guvernului plafonarea adaosului comercial la 20% pentru toate produsele românești, împiedicând astfel retailerii să mai intervină cu un adaos mai mare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Închiderea tuturor magazinelor sâmbăta și duminica, după o anumită oră, în discuția Guvernului cu micii comercianțiParlamentul, prin votul final al deputaților, a votat deja prelungirea până la finele acestui an a măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimente de bază.
La finele lunii ianuarie, Guvernul prelungise cu încă 60 de zile, prin ordonanță de urgență, măsura plafonării adaosului comercial la alimente de bază, modificând lista alimentelor care sunt vizate de această plafonare. Conform ordonanței, plafonarea este valabilă până la 31 martie.
”Prezenta ordonanță de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2024”, a stabilit acum legislativul, la adoptarea prin lege a ordonanței.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul vrea să sprijine cu facilități micile lanțuri de magazine localeLista produselor cu adaosul comercial plafonat:
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui
întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 grame.
CITEȘTE ȘI Guvernul modifică din nou sistemul de plată prin tichete a activităților casnice. Trebuia aplicat din ianuarie. LISTA activităților vizate și schimbările pregătiteMinistrul Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul anului că prețul de la furnizor la raft are în medie un adaos comercial de 50%, care, prin măsura plafonării, scade la 20%.
Premierul Ciolacu susține și el că în lipsa măsurii prețurile ar fi crescut cu până la 20%.
Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.