Românii cheltuiesc pe mâncare cel mai mult din Uniunea Europeană, aproape 28% din totalul cheltuielilor de consum

Românii cheltuiesc pe mâncare cel mai mult din Uniunea Europeană, aproape 28% din totalul cheltuielilor de consum
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2019

Românii cheltuiesc pentru alimente și băuturi răcoritoare cel mai mult din Uniunea Europeană, 27,8% din totalul cheltuielilor lor de consum, ponderi mari fiind consemnate și în Lituania (20,9%) și Estonia (19,6%), cu mult peste media europeană de 12,1%, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

Ponderi de sub 10% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor au fost înregistrate în patru state membre: Marea Britanie (7,8%), Irlanda (8,7%), Luxembourg (9,1%) și Austria (9,7%), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la locuințele parlamentarilor PSD Dorel Căprar și Florin Tripa, la sediul PSD Arad și la DRDP Timișoara CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la locuințele parlamentarilor PSD Dorel Căprar și Florin Tripa, la sediul PSD Arad și la DRDP Timișoara

În 2018, gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit pentru alimente și băuturi răcoritoare peste 1.047 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu 6,6% din PIB-ul UE.

Ponderea de 12,1% a cheltuielilor pentru alimente și băuturi răcoritoare în totalul cheltuielilor de consum pe gospodările este a treia mare categorie de cheltuieli la nivelul Uniunii Europene, după ”îngrijirea locuinței, apă, electricitate, gaze și alți carburanți”, care au reprezentat anul trecut 24% din total, și ”transporturi”, care au reprezentat 13,2% din total.

În perioada 2008-2018, ponderea alimentelor în totalul cheltuielilor pe gospodărie a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre pentru care au fost disponibile date în 2018. Cea mai mare scădere a avut loc în Lituania, de la 24,8% din totalul cheltuielilor pe gospodărie în 2008 la 20,9% în 2018 (-3,9 puncte procentuale), urmată de Polonia (-3,4 puncte procentuale) și Malta (-3 puncte procentuale).

În schimb, cheltuielile pentru alimente ale gospodăriilor au crescut în 10 state membre pentru care au fost disponibile date în 2018. Cele mai mari creșteri au avut loc în Cehia și Slovacia (în ambele cu +1,4 puncte procentuale), Olanda (+1 punct procentual) și Ungaria (+0,8 puncte procentuale)

viewscnt
Afla mai multe despre
bauturi racoritoare
sucuri
alimente