Aproape 60 de unități de alimentație publică de pe litoral au fost amendate de inspectorii sanitar-veterinari în ultima săptămână, valoarea sancțiunilor fiind de peste 500.000 de lei. Echipele de control au confiscat peste 200 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman.
Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), seria controalelor în unitățile de alimentație publică amplasate în Năvodari, Mamaia, Eforie, Costinești și Mangalia, efectuate de inspectorii sanitari veterinari, a continuat și în săptămâna 22-28 iulie, fiind verificate peste 270 de unități, arată news.ro.
“În urma acestor controale s-au constatat neconformități referitoare la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nedemonstrarea trasabilității produselor alimetare; efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, 56 de unități, printre care 16 restaurante, 13 unități tip fast- food, 4 unități tip bufet, 4 magazine alimentare, un bar, două laboratoare cofetărie/patiserie, două braserii, două patiserii, au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare de 513.200 de lei.
De asemenea, echipele de control au confiscate și retras de la vânzare 211,5 kilograme de produse alimentare și 30 de ouă improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Prin intermediul DSVSA Constanța, ANSVSA pune la dispoziție numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.