Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut ușor în mai, la 4,10%, după ce urcase în aprilie la 4,11%, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 55,27% doar în ultimele cinci luni, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
În aprilie, rata anuală a inflației a urcat la 4,11%, după ce crescuse în martie la 4,03% și la 3,83% în februarie, scrie News.ro.
În mai, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,24%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,27%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 4,30%.
Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (55,27%), alte legume și conserve de legume (23.84%) și citrice (16.12%).
În mai, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 6.21%.
La mijlocul lunii mai, Banca Națională a României (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în stimularea cererii interne peste potențialul economiei și creșterea prețului petrolului la nivel internațional au pus presiune pe inflație, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.