Raport CE privind dublul standard la alimente: Același ambalaj, compoziție diferită

Raport CE privind dublul standard la alimente: Același ambalaj, compoziție diferită
scris 25 iun 2019

Aproape o treime dintre produsele alimentare testate de experții Comisiei Europene prezintă diferențe de compoziție în funcție de piața în care sunt vândute, deși au ambalaj identic sau aproape identic. 

Comisia a publicat rezultatele unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, care arată că unele produse sunt comercializate sub mărci identice sau similare, dar cu compoziție diferită.

Urmărește-ne și pe Google News

În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere), au fost analizate aproape 1.400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE. Toate statele au fost invitate să participe la studiu, însă 9 dintre acestea, printre care și România, nu au trimis date.

În România, Liviu Dragnea, la acel moment lider al PSD, între timp încarcerat a lansat un proiect de lege care stabilește că vânzătorii de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice, indiferent de forma de comerț,  vor fi amendați cu 4% din cifra de afaceri și chiar obligați să își suspende activitatea 6 luni dacă vor practica în România ceea ce în lege va fi definit ca "dublul standard", atât în ce privește produsele, cât și seviciile.

Demonstrație ANPC pentru dublul standard la alimente: a comparat biscuiții și cornurile vândute în România cu cele din Franța CITEȘTE ȘI Demonstrație ANPC pentru dublul standard la alimente: a comparat biscuiții și cornurile vândute în România cu cele din Franța

Tot atunci, conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a comparat produse alimentare asemănătoare vândute de același hipermarket în România și în Franța, pentru a demonstra astfel practicarea unui dublu standard de calitate de către rețelele comerciale multinaționale.

Lista țărilor participante include Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.

Conform rezultatelor studiului, 9% dintre produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Alte 22% dintre produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară.

Studiul nu a demonstrat existența unui model geografic consecvent privind diferențele de compoziție.

“Unii europeni au senzația că produsele alimentare de marcă pe care le cumpără sunt diferite, posibil inferioare, față de cele disponibile în alte țări. Comisia și-a invitat oamenii de știință să contribuie la evaluarea obiectivă a amplorii acestui fenomen pe piața unică. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între est și vest în ceea ce privește compoziția produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziție clar diferită, deși erau comercializate sub mărci identice sau similare”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.

Președintele CE: Calitatea alimentelor trebuie să fie aceeași, indiferent dacă sunt vândute în Europa de Vest sau în Est CITEȘTE ȘI Președintele CE: Calitatea alimentelor trebuie să fie aceeași, indiferent dacă sunt vândute în Europa de Vest sau în Est

Principalele constatări

Studiul a evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Acest eșantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piața UE. Studiul a constatat că:

  • În marea majoritate a cazurilor, compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări ale UE compoziția lor era diferită.
  • 9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era identică, dar compoziția produselor era diferită.
  • Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era similară, însă compoziția produselor era diferită.
  • Utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent. De asemenea, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.
viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
raport dublu standard alimente
campanie testare
produse alimentare
comparatie