Românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente din UE, însă alocă cel mai mare procent din buget

Românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente din UE, însă alocă cel mai mare procent din buget
scris 21 iun 2019

Românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat.

O analiză privind evoluția din 2018 a prețurilor pentru un coș comparabil de alimente și băuturi non-alcoolice relevă că România rămâne statul cu cele mai mici prețuri, acestea fiind cu 34% sub media UE și de două ori mai scăzute comparativ cu Danemarca, țară care înregistrează cele mai ridicate prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Alături de România, pe lista statelor cu prețuri semnificativ sub media consemnată la nivelul UE se mai află Polonia (69% din media UE), Bulgaria (76%), Cehia (84%) și Ungaria (85%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top

Pe de altă parte, românii cheltuie cel mai mult cu mâncarea și băuturile non-alcoolice, potrivit unui raport Eurostat de la finele anului trecut. Astfel, consumul de alimente și băuturi nealcoolice reprezintă aproape o treime din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România, mult peste procentul mediu de 12,2% alocat în UE.

Defalcat pe categorii de alimente, prețurile la pâine și cereale în România sunt cu 46% mai mici decât media europeană, prețul cărnii este cu 36% mai scăzut, în timp ce laptele, brânza și ouăle sunt doar cu 7% mai ieftine.

În ceea ce privește băuturile alcoolice, cele mai ieftine pot fi cumpărate în România și Bulgaria (74% din media UE), iar cele mai scumpe în Finlanda (182% din media UE), Irlanda (177%) și Suedia (152%).

Fumătorii plătesc cel mai puțin pentru țigări în Bulgaria (49% din prețul mediu la nivelul UE), Polonia (60%) și Croația (62%), cele mai ridicate costuri fiind înregistrate în Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) și Franța (141%).

În România, prețurile țigărilor au stagnat anul trecut la 69% din media UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi alimente
eurostat
tigari
bauturi non-alcoolice
cos alimente