Prețul untului a atins un nivel record

Prețul untului a atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:03

Prețurile untului au crescut vertiginos în ultimele luni, atingând niveluri record în întreaga Europă, o veste proastă pentru brutari și cofetari, care se pregătesc pentru sărbătorile de Crăciun și se confruntă deja cu costuri ridicate pentru ciocolată și zahăr, transmite Reuters.

Cererea puternică de unt, stocurile reduse și preferința procesatorilor de produse lactate de a utiliza mai mult lapte pentru produse mai profitabile, cum ar fi brânza, au determinat această creștere a prețurilor, spun analiștii.

Urmărește-ne și pe Google News
Bursa de Valori București a lansat procesul de recrutare pentru poziția de Director General CITEȘTE ȘI Bursa de Valori București a lansat procesul de recrutare pentru poziția de Director General
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe piețele mondiale, untul european se tranzacționa la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creștere cu 83% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene. Prețurile erau, de asemenea, mai mari față de anul trecut în Australia și Noua Zeelandă, deși au scăzut față de maximele din timpul verii, scrie News.ro.

Deși marile companii alimentare și-au asigurat în mare parte aprovizionarea cu unt înainte de începerea producției de prăjituri și înghețată de Crăciun, impactul asupra micilor producători va fi semnificativ, iar o creștere a prețurilor este inevitabilă, a declarat Paul Boivin, directorul Federației Franceze a Brutarilor și Cofetarilor (FEB).

Producția de lapte a scăzut anul trecut în majoritatea regiunilor lumii, inclusiv în Europa, Statele Unite și Noua Zeelandă – cel mai mare exportator de lapte și unt din lume – din cauza prețurilor scăzute și a costurilor ridicate pentru furaje, care au descurajat mulți fermieri.

Producția globală de lapte și-a revenit ușor în 2024, dar a rămas insuficientă în comparație cu cererea în creștere, ceea ce i-a determinat pe producători să aloce laptele către produse mai competitive, cum ar fi brânza, în detrimentul untului, a explicat analistul Rabobank, Michael Harvey.

Agroland cumpără o platformă agro-industrială CITEȘTE ȘI Agroland cumpără o platformă agro-industrială

Răspândirea bolilor

Producția de lapte din UE a crescut cu 0,7% între ianuarie 2023 și iulie 2024, conform celor mai recente date ale UE. În aceeași perioadă, producția de unt a scăzut cu 1,6%, în timp ce stocurile se aflau la niveluri scăzute istorice, iar producția de brânză a crescut cu 3,2%.

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a ridicat luna aceasta prognoza pentru prețurile untului din 2024 la 3 dolari pe livră, cu 15% mai mult decât anul trecut, din cauza scăderii numărului de vaci și a producției mai reduse de lapte per animal.

"Proviziile limitate de lapte și cererea solidă vor menține perspectiva de preț ridicată și în 2025," a declarat USDA.

Veniturile pe piața globală a untului sunt estimate să ajungă la 42 de miliarde de dolari în 2024, o creștere de peste 8% față de 2022, iar piața se așteaptă să crească anual cu 7% până în 2029, conform platformei de date Statista.

Prețurile untului din Europa au fost, de asemenea, susținute parțial de temerile legate de o scădere suplimentară a aprovizionării cu lapte din cauza răspândirii bolilor la vacile din Europa de Vest, inclusiv a febrei catarale ovine și a bolii hemoragice epizootice (EHD), au spus analiștii.

FOTO Town Gas, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt, bifează o premieră în România. Gaze furnizate în case românilor CITEȘTE ȘI FOTO Town Gas, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt, bifează o premieră în România. Gaze furnizate în case românilor

Cu toate acestea, numărul focarelor de gripă aviară la vacile din SUA nu a fost suficient de mare pentru a afecta producția națională de lapte, a declarat economistul USDA, Michael McConnell.

Prețurile untului ar trebui să scadă de la nivelurile record pe măsură ce producătorii de produse lactate își cresc producția pentru a beneficia de prețurile ridicate, dar ar putea dura câteva luni până să se observe o scădere semnificativă, a spus Susan Kilsby, analist la banca ANZ din Noua Zeelandă.

viewscnt
Afla mai multe despre
craciun
pret
brutari