Piețele din România au devenit deja "teren de luptă" pentru carnea de porc. LISTA prețuri

Piețele din România au devenit deja un adevărat "teren de luptă" pentru carnea proaspătă de porc.
Alatura-te Profit InsiderJoin Profit Insider
Piețele din România au devenit deja "teren de luptă" pentru carnea de porc. LISTA prețuri

Românii caută deja cele mai bune bucăți pentru sarmale, friptură sau piftie.

Preferă piețele, deși și supermarketurile au oferte bune.

De la primele ore ale dimineții, cozile se formează rapid, iar discuțiile se încing în jurul prețurilor, care par să crească de la o zi la alta, semnalează Libertatea.

LEGE Amenzi mai mari pentru vânzătorii care refuză să schimbe produsele neconforme CITEȘTE ȘI LEGE Amenzi mai mari pentru vânzătorii care refuză să schimbe produsele neconforme

Negocierea aproape că nu există, deoarece comercianții țin cu dinții de prețurile afișate în galantarele pline cu carne de porc.

În Piața Obor, din București, vânzătorii continuă să-și strige ofertele ca în târgurile de altădată. Oamenii se opresc, intră în vorbă și cumpără atât cât îi ține buzunarul. E clar că mirosul de carne proaspătă se amestecă cu aromele de mirodenii de la chioșcurile din apropiere.

Cât costă carnea de porc în noiembrie 2025

carne pentru jumări: 20 lei / kg

fleică porc fără os: 20 lei

rasol cu pulpă: 17 lei rasol porc: 11 lei

slănină: 13 lei

antricot de porc: 27 lei

fleică de porc: 20 lei

Lanț de magazine românești va depăși borna de 100 unități FOTO CITEȘTE ȘI Lanț de magazine românești va depăși borna de 100 unități FOTO

piept de porc: 19 lei

scăricică: 22 lei

pulpă porc: 18 lei

ceafă: 26 lei

fleică fără os: 26 lei

șuncă pentru jumări: 17 lei

cap de porc: 10 lei

gușă de porc: 15 lei

urechi de porc: 25 lei

picioare de porc: 11 lei

pulpă porc Mangalița: 30 lei

mațe de porc: 10 lei

Consumul mediu anual: 37,5 kg de carne de porc pe persoană

Carnea de porc este un aliment de bază pentru români, dar care în ultimii ani a devenit dependentă de importuri.

Cel mai mare lanț românesc de magazine cu accesorii pentru telefoane intră în Praga FOTO CITEȘTE ȘI Cel mai mare lanț românesc de magazine cu accesorii pentru telefoane intră în Praga FOTO

„România importă aproximativ 75% din consumul de carne de porc, acoperind restul prin producția internă. Aceasta a scăzut semnificativ după apariția pestei porcine africane, accentuând astfel dependența de piața externă”, susține președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Botănoiu, citat de Agepres.

„Carnea de porc este un aliment de bază în țară, consumul mediu anual fiind de aproximativ 37,5 kg pe persoană, însă cea mai mare parte provine din alte ferme decât cele românești, în principal din Spania, Germania, Ungaria și Polonia”, adaugă acesta.

Datele AFR relevă faptul că efectivul de suine din România este de peste 3,2 milioane de capete, cu o producție de circa 27.000 tone.

Deficitul de carne de porc se estimează că este situat la aproximativ patru milioane de carcase.

Carnea de porc reprezintă 51% din totalul consumului

Conform datelor prezentate de AFR în ceea ce privește consumul de carne din Europa, și aici tendințele alimentare reflectă o transformare profundă. Consumul mediu de carne este de aproximativ 75,8 kg pe cap de locuitor, pe an, dar structura acestuia se schimbă vizibil.

Lidl anunță cumpărătorii din România - lansează o campanie pentru returnarea ambalajelor SGR CITEȘTE ȘI Lidl anunță cumpărătorii din România - lansează o campanie pentru returnarea ambalajelor SGR

Carnea de porc reprezintă 51% din totalul consumului, carnea de pasăre 28%, carnea de vită 17%, iar alte tipuri de carne (oaie, capră, vânat) doar 4%.

Concluzia e clară: românii mănâncă preponderent carne de porc și de pasăre, în timp ce vita, capra și oaia sunt consumate doar ocazional și în cantități mici. Asta în principal din cauza preferințelor culinare tradiționale, a prețurilor mai ridicate, precum și din lipsa unor campanii susținute de promovare.

„Deși România are unul dintre cele mai mari efective de oi din Uniunea Europeană, consumul de carne de oaie și de vită rămâne scăzut și ocazional, în timp ce carnea de porc și cea de pasăre domină preferințele românilor” spune acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News
NewsLetter

Pentru o sinteza cu cele mai importante evenimente economice ale zilei te rugam sa te abonezi la newsletter:

Citeste in continuare
Imobil de prestigiu situat pe strada Emanoil Porumbaru
  • {literal}{/literal} băi

De vânzare
2.600.000 €
Ultimele ştiri
De weekend
Curs BNR
1 EUR5.0891 +0.00020.00 %
1 USD4.4184 +0.0042+0.10 %
1 GBP5.7709 -0.0024-0.04 %
1 CHF5.4845 +0.0102+0.19 %

Curs BNR oferit de cursvalutar.ro

News.ro
Playtech.ro
APARTAMENT 2 CAMERE - FLOREASCA - GRADINA INTERIOARA - COMISION 0%
  • {literal}{/literal} dormitor
  • {literal}{/literal} baie

De vânzare
216.408 €
Cele mai citite