Comisia Europeană a propus un regulament privind siguranța jucăriilor prin care revizuiește normele actuale cu scopul de a proteja copiii împotriva riscurilor potențiale ale jucăriilor.
Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, normele propuse vor spori, în special, protecția împotriva substanțelor chimice nocive. Ele vizează, de asemenea, reducerea numărului mare de jucării periculoase care sunt încă vândute în UE, în special online, îmbunătățind condițiile de concurență echitabile între jucăriile fabricate în UE și cele importate. Totodată aceste norme vor continua să asigure libera circulație a jucăriilor în cadrul pieței unice, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Grație prezentei propuneri, copiii vor fi mult mai bine protejați, inclusiv împotriva substanțelor chimice nocive, atunci când se joacă cu jucării. Punerea în aplicare va fi consolidată prin utilizarea tehnologiilor digitale, ceea ce va permite detectarea mai ușoară a jucăriilor periculoase, în special la frontierele UE. Prin urmare, propunerea îmbunătățește condițiile de concurență echitabile pentru industria jucăriilor din UE – în special pentru IMM-uri – prin eliminarea concurenței neloiale, sporind totodată siguranța copiilor noștri”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.
Pe baza normelor existente, propunerea de astăzi actualizează cerințele în materie de siguranță pe care trebuie să le îndeplinească jucăriile pentru a putea fi comercializate în UE, indiferent dacă sunt fabricate aici sau în altă parte. Concret, propunerea nu numai că menține interdicția actuală a substanțelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (CMR), ci interzice și utilizarea altor substanțe chimice nocive în jucării. Propunerea vizează substanțele chimice care sunt deosebit de dăunătoare pentru copii, interzicând, de exemplu, utilizarea în jucării a celor care afectează sistemul endocrin (perturbatori endocrini) și sistemul respirator sau a celor care sunt toxice pentru un anumit organ.
De asemenea, propunerea garantează că numai jucăriile sigure vor fi vândute în UE. Toate jucăriile vor trebui să aibă un pașaport digital al produsului, care va include informații privind conformitatea cu regulamentul propus. Importatorii vor fi obligați să prezinte, la frontierele UE, pașapoarte digitale ale produselor pentru toate jucăriile, inclusiv pentru cele vândute online. Un nou sistem informatic va examina toate pașapoartele digitale ale produselor la frontierele externe și va identifica transporturile care necesită controale detaliate la vamă. Inspectorii naționali vor fi în continuare responsabili de efectuarea controalelor asupra jucăriilor. În plus, în cazul în care există jucării cu probleme de siguranță care nu sunt clar prevăzute în regulament, propunerea prevede competența Comisiei de a solicita scoaterea lor de pe piață.