NATO ultilizează și tehnologie românească, în cadrul unui proiect în care a fost implicată o echipă din România cu peste 60 de specialiști hardware și software (analiști, SME, arhitecți software, dezvoltatori software, ingineri de implementare și de testare), care au furnizat module esențiale pentru două componente software importante ale unui sistem al NATO. Aplicațiile au fost testate cu succes și acceptate, fiind integrate în sistemul NATO AGS din centrul de comandă de la baza militară aeriană de la Sigonella, Italia.
Sistemul AGS a fost implementat pentru a susține acțiunile comune de intelligence, supraveghere și recunoaștere terestră ale statelor membre NATO și pentru a oferi factorilor de decizie o imagine completă asupra situației terestre. Sistemul va proteja atât trupele terestre, cât și populația civilă, va îmbunătăți controlul la frontiere și siguranța maritimă, va susține lupta împotriva terorismului și va îmbunătăți gestionarea crizelor și operațiunilor de intervenție în cazul unor dezastre naturale.
Sistemul AGS este achiziționat de 15 țări aliate (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Statele Unite) și, în curând, țările aliate vor utiliza integral sistemul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania românească UTI Grup a furnizat module esențiale pentru două componente software ale sistemului AGS al NATO: aplicația de comandă și control pentru Centrul de Comandă de Bază (MOS – Mission Operation Support) și aplicația pentru punctele de comandă transportabile (TGGS – Transportable General Ground Stations), necesare în vederea asigurării sistemului de comunicații (voce și mesaje), a stocării de date, a interoperabilității și a diseminării de date între participanții la acțiuni militare.
Programul AGS se derulează din anul 2013 de către o echipă formată din reprezentanți ai 15 țări, sub coordonarea companiei americane Northrop Grumman, în timp ce compania italiană Leonardo este contractorul principal al programului în Europa. UTI Grup participă la programul NATO AGS în calitate de subcontractant al companiei italiene Leonardo, valoarea contractului între cele două companii fiind de aproximativ 9 milioane Euro.
De asemenea, pentru componenta hardware a programului AGS, UTI Grup, prin compania membră Defense Engineering, a proiectat, certificat și executat incinte de transport (transport cases) rigidizate pentru protejarea echipamentelor IT și electronice ale punctelor de comandă mobile pe durata transportului, depozitării și desfășurării în câmpul tactic. Aceste incinte sunt echipate cu toată logistica necesară asigurării comunicațiilor de date și permit funcționarea în condiții extreme, fiind testate în laboratoarele specializate NATO, dovedindu-se perfect funcționale în condiții de vibrații, șocuri, temperaturi și umiditate extreme, a anunțat grupul UTI.
Participarea UTI la Programul AGS a implicat o echipă de peste 60 de specialiști hardware și software (analiști, SME, arhitecți software, dezvoltatori software, ingineri de implementare și de testare).
Evenimentul de inaugurare a sistemului AGS a avut loc pe 17 ianuarie la baza militară din Sigonella, Italia, unde au fost recepționate primele două dintre cele cinci drone de supraveghere și recunoaștere terestră de la mare altitudine din componența sistemului.
UTI este un grup de companii care furnizează soluții tehnologice în domeniul apărării, fiind, totodată, furnizor de sisteme de apărare acreditat NATO.