Mexicul acuză brandurile Zara, Anthropologie și Patowl de apropriere culturală

Mexicul acuză brandurile Zara, Anthropologie și Patowl de apropriere culturală
scris 31 mai 2021

Mexicul acuză brandurile internaționale de modă Zara, Anthropologie și Patowl de apropriere culturală, afirmând că au folosit în colecțiile lor elemente de design ale unor grupuri indigene mexicane fără să ofere vreun beneficiu comunităților respective, informează Reuters.

Ministerul Culturii din Mexic a precizat într-un comunicat publicat vineri că a trimis scrisori semnate de ministrul Culturii, Alejandra Frausto, celor trei companii globale, solicitându-le ''o explicație publică referitoare la temeiul în baza căruia pot privatiza proprietatea colectivă'', scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Ministerul Culturii a menționat că brandul Zara, deținut de Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte la nivel global, a folosit un model specific comunității indigene Mixteca, o populație care trăiește în ținutul San Juan Colorado, în statul Oaxaca.

Brandul Anthropologie, deținut de URBN, a folosit un design creat de comunitatea indigenă Mixe, din Santa Maria Tlahuitoltepec, în timp ce Patowl a copiat un model al comunității indigene Zapoteco, din San Antonino Castillo Velasco, ambele comunități aflate în statul Oaxaca, potrivit Ministerului Culturii.

URBN, Inditex și Patowl nu au fost imediat disponibile pentru comentarii, precizează Reuters.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Măsura în care designerii din industria modei încorporează elemente de design fără să le recunoască originea sau fără să compenseze în mod corespunzător comunitățile din arta cărora se inspiră a reprezentat un subiect de controversă în ultimii ani.

În 2019, guvernul mexican a acuzat casa de modă Carolina Herrera de apropriere culturală a unor modele și textile indigene mexicane în una dintre colecțiile sale.

Nici Carolina Herrera și nici compania-mamă, Puig, nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.

În 2019, directorul de creație al casei de modă Herrera, Wes Gordon, a afirmat, potrivit relatărilor din presă, că acea colecție ''aduce un omagiu bogăției culturii mexicane''.

viewscnt
Afla mai multe despre
zara
anthropologie
mexic