Șase dintre cele mai mari companii de lactate din lume vor începe în curând să dezvăluie care sunt emisiile lor de metan, în cadrul unei noi alianțe globale anunțată cu prilejul conferinței ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, transmite Reuters.
Profit News TV va organiza, pe 7 decembrie, Maratonul de Retail
VEZI AICI ȘI PROFIT NEWS TV Valentin Lazea, BNR: Mâncați mai puțină carne de vită, vacile emit gaz metan
Efectivele de animale sunt responsabile pentru aproximativ 30% dintre emisiile globale de metan din surse precum bălegarul și râgâitul vacilor, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), citată de Agerpres.
Cele șase companii membre ale Dairy Methane Action Alliance (Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz și Nestle) vor începe să dezvăluie care sunt emisiile lor de metan de la mijlocul lui 2024 și vor elabora planuri de acțiuni în domeniul metanului până la finele anului următor.
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, devansat doar de dioxidul de carbon din punctul de vedere al contribuției globale la schimbările climatice. Potrivit US Environmental Protection Agency, metanul este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală.
Reducerea emisiilor de metan din sectorul lactatelor înseamnă furnizarea de sprijin tehnic și financiar fermierilor din întreaga lume, pentru ca aceștia să experimenteze posibile soluții, precum aditivi alimentari, a subliniat Chris Adamo, vicepreședinte pentru guvernanță și afaceri publice la Danone.
„Nu există o soluție magică. Trebuie să ne uităm la întreg spectrul de opțiuni diferite pentru ferme din geografii diferite”, a spus Chris Adamo.
Grupul francez Danone a promis în acest an că își va reduce emisiile de metan din lanțul de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.
Companiile care fac parte din noua alianță nu trebuie să promită că își vor reduce emisiile de metan cu o cifră concretă, dar o mai bună măsurare și raportare sunt instrumente cruciale pentru ca ulterior companiile să își reducă emisiile, a precizat Katie Anderson, director la Environmental Defense Fund.
„Asta va duce la creșterea responsabilității”, a apreciat Anderson.
CITEȘTE ȘI ANPC a declanșat controale la furnizori de legume și fructeLa nivel mondial, producția de alimente este responsabilă pentru o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Liderii ediției din acest an a conferinței COP28 au promis că summitul va include și acțiuni cu privire la emisiile sectorului alimentar.