Cifra de afaceri a industriei de fructe și legume din România a crescut cu 17,4%, atingând un maximum istoric de 24,4 miliarde de lei în 2020. Pe sub-segmente, comerțul a înregistrat cel mai mare avans, de 19% (cifră de afaceri de 20,8 miliarde de lei), activitatea de prelucrare a crescut cu 12% (cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei), iar cifra de afaceri a cultivatorilor de fructe și legume a crescut cu 5% față de 2019, la 2,1 miliarde de lei în 2020.
„Pandemia a adus o modificare evidentă a comportamentului de consum înspre produsele de bază între care se găsesc și legumele și fructele. Pentru 2021 estimăm continuarea tendinței de creștere începută în 2014 și atingerea unui nivel record de 28 de miliarde de lei în baza creșterii consumului, dar și a presiunilor inflaționiste de aproximativ 10% de anul trecut”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
MAI MULTE COMPANII & MAI MULȚI ANGAJAȚI ÎN 2020
Numărul de angajați a crescut cu 1,9% față de 2019 și a fost cu 21% peste nivelul din 2016, la 27,5 mii de salariați în 2020. Forța de muncă din comerț și prelucrare a crescut cu câte 7% fiecare, la 15,7 mii de angajați respectiv 4,3 mii de angajați în 2020, în timp ce cultivatorii au avut cu 10% mai puțini angajați față de 2019, respectiv 7,5 mii în 2020.
Numărul de companii a crescut cu 3,5% față de 2019 și a fost cu 24,5% peste nivelul din 2016, la 8,6 mii de companii în 2020. Distribuția pe sub-segmente arată o piață relativ echilibrată: câte 43% dintre companii activau în comerț, respectiv în cultivare, restul în prelucrarea fructelor și legumelor din România în 2020.
REZULTAT NET RECORD DE 1.3 MILIARDE LEI
Rezultatul net al industriei de fructe și legume a depășit pentru prima dată nivelul de un miliard de lei, după un avans de 42% față de 2019 și de 332% față de 2016, ajungând la 1,3 miliarde de lei în 2020.
Pe sub-segmente, rezultatul net al prelucrătorilor de legume și fructe a crescut cu 33%, cel al comercianților cu 42% iar pe partea de cultivare avansul din 2020 a fost de 50% față de anul de dinainte de pandemie.
MAI MULTE INSOLVENȚE ÎN INDUSTRIA DE LEGUME ȘI FRUCTE ÎN 2021
Potrivit datelor oferite de Registrul Comerțului în Buletinul Procedurilor de Insolvențe, în 2021 au fost 110 insolvențe în industria de legume și fructe, cu 20% mai multe decât minimul ultimilor 15 ani, 92 de insolvențe înregistrate în 2020, cu 67% mai puține față de vârful indicatorului atins în 2013, de 337 de insolvențe.
În contextul incertitudinii generale generate de pandemie este indicat ca actorii din mediul de afaceri să verifice companiile cu care colaborează, pentru a preveni riscurile comerciale, precum riscul de neîncasare creanțe, de insolvență, faliment, etc.
Soluțiile de Business Information sunt din ce în ce mai căutate, marii jucători, fie că sunt antreprenori, investitori, manageri sau creditori își schimbă viziunea și practica în abordarea riscurilor, tocmai prin prisma faptului că schimbările bruște din piață pot destabiliza o companie, mai ales dacă informația în luarea unei decizii cu impact major asupra business-ului este incompletă.
IMPORTURILE DE LEGUME ȘI FRUCTE AU AJUNS LA MAXIMUL ISTORIC
Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în 2020, importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric de 1,2 miliarde de euro, după un avans anual de 1,6% și o creștere de 252% față de 2011.
Exporturile de fructe și legume au crescut cu 9,3% față de 2019, însă cu doar 40% față de 2011, ajungând la valoarea de 173 milioane de euro în 2020.
Deficitul balanței comerciale de fructe și legume (Exporturi minus Importuri) a crescut cu 0,3% față de 2019 și a fost 374% peste nivelul din 2011, la cel mai ridicat nivel din istorie, atingând peste un miliard de euro în 2020.
ACCENTUARE A DEPENDENȚEI DE IMPORTUL DE ALIMENTE
Pe termen mediu, analiștii estimează o accentuare a dependenței de importul de alimente în general, și implicit și de legume și fructe în contextul creșterii prețurilor materiilor prime, al utilităților, dar mai ales în lipsa unui program național de sprijin bine țintit (infrastructura agricolă, acces la finanțare pentru dezvoltarea și tehnologizarea capacităților de producție - Agricultura nebeneficiind de alocare directă prin Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care să ajute managerii din industria locală de legume și fructe să facă față competiției externe, să reducă dependența economiei locale de produsele din import și să asigure produse sănătoase și de calitate consumatorului român.