România a importat în primele 11 luni din 2016 produse agroalimentare în valoare de 5,719 miliarde de euro, în creștere cu 9,6% față de aceeași perioadă din 2015, în timp ce exporturile s-au majorat doar cu 2,7% în perioada analizată, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a României după primele 11 luni din 2016 s-a situat la 292,4 milioane de euro, față de un excedent de 65,3 milioane de euro în aceeași perioadă din 2015, scrie News.ro.
Grâul domină structura exporturilor, cu încasări de peste 1 miliarde de euro și un volum de 6,2 milioane de tone, de peste două ori mai mare față de intervalul similar din 2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor MADR, au mai avansat exporturile de semințe de rapiță (+225,6 milioane euro), preparate alimentare (+25,8 milioane euro), animale vii din specia bovine (+25,4 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+16,6 milioane euro), ciocolată (+15,2 milioane euro), oi sau capre vii (+14,3 milioane de euro), carne de porc (+11,9 milioane euro), semințe de floare-soarelui (+11,5 milioane de euro) și preparate și conserve din carne (+8 milioane euro).
Valoarea exporturilor a fost afectată în principal de scăderea încasărilor din livrările porumb (-259,5 milioane de euro) și țigări (-166,4 milioane de euro).
România a înregistrat scăderi în cazul exporturilor de orz (-91,3 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (-49,1 milioane de euro), turte din extracția grăsimilor vegetale (-28,4 milioane de euro), carne de pasăre (-17,5 milioane de euro), șroturi de soia (-8,6 mil. euro) sau miere naturală (-3,6 milioane de euro).
Comparativ cu perioada similară din 2015, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare și, în principal, la: grâu (+108,5 milioane euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+40,9 milioane euro), ciocolată (+36,1 milioane euro), brânzeturi (+34,8 milioane euro), preparate alimentare (+32,7 milioane euro), cafea (+23,7 milioane euro), citrice (+21 milioane euro), banane (+19,4 milioane euro), carne de pasăre (+15 milioane euro), lapte și smântâna (+12,2 milioane euro).
România a înregistrat în primele 11 luni din 2016 față de aceeași perioadă din 2015 o scădere a importulului de porumb (-180,2 milioane euro), șroturi de soia (-57,2 milioaneeuro), tutun brut (-30,7 milioane euro) și porci vii (-6 milioane euro).
Importurile de carne de porc - principalul produs alimentar importat - au însumat 311,4 milioane euro, cu 46 milioane euro mai mult față de perioada corespunzătoare din 2015, pentru o cantitate totală de 179.800 tone, reiese din datele MADR.
În cazul roșiilor, importurile s-au majorat cu 16,6 milioane euro, la 62,4 milioane de euro, la un volum de 68.500 tone, ceea ce reprezintă o creștere cu 35,2% față de același interval din anul anterior.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României, cu 54,4% din exporturi și 73,9% din importuri.