Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi în valoare totală de 28.000 de lei în urma unor controale făcute la trei supermarketuri Kaufland, Mega Image și Carrefour din Capitală. Acolo au fost găsite fructe cu mucegai sau consistența modificată, vitrine murdare și produse aflate la vânzare deși erau expirate.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că au fost făcute controale mai multe magazine, scrie News.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
Astfel, verificări au avut loc la S.C. Kaufland România, pe șoseaua Alexandriei nr 152, după ce s-a primit o reclamație privind comercializarea produsului ambalat în caserolă "Ouă de la bunica" cu termenul de valabilitate expirat. Comisarii au constatat că produsul nu se afla expus la comercializare și nici în depozitul unității, dar au stabilit că, potrivit documentelor, reclamația se confirmă.
După extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse:
- cartofi roșii România ambalați în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate;
- mandarine vrac și ambalate la plasa a 1 kg, cu pete maronii neconforme, lovituri mecanice, consistență modificată, necoapte, de culoare verde;
- castraveți vrac, consistență moale;
- aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.
Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a 40 de kilograme de legume și fructe, în valoare de 300 de lei, a 3 kilograme de carne de pasăre congelată, în valoare de 80 de lei.
Un alt control a avut loc la S.C. Mega Image S.R.L., cu punctul de lucru în strada Petre Ispirescu, Nr. 86, ca urmare a unei reclamații privind calitatea produsului Carne tocată amestec porc și vită "Gusturi Românești". Produsul nu se afla la comercializare și nici în depozitul societății, ultima intrare a produsului a fost în 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a făcut în 25.01.2022, conform documentelor.
Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele:
- "Salam de biscuiți cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod S.R.L., ddm 09.03.2022, lot 332, ce prezenta la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezenta de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman;
- agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete și ambalaje, precum și acumulări excesive de gheață pe pereții vitrinei;
- vitrina de expunere fructe și legume, ambalate sau vrac, prezintă prezenta masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurități.
Societatea a fost sancționată contravențional cu amenda în valoare 15.000 lei si s-a dispus măsura de oprire definitiva de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a 2 kilograme din produsul "salam de biscuiți", în valoare de 44,8 lei. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporara a comercializării produselor în vitrina de legume-fructe vrac și ambalate.
Un al treilea control a avut loc la S.C. Carrefour România S.A. cu punctul de lucru in str. Mihail Sebastian, Nr. 88, în urma unei reclamații privind achiziționarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casa de marcat discounturile promovate la raft, aspecte confirmate la momentul controlului.
Din verificările făcute la momentul constrolului, s-au constatat urmatoarele:
- la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezenta mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (țelina, rădăcina de țelina, varza alba, varza rosie, roșii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severa;
- produse alimentare (iaurt cremos cu bucăți de cocos, marca Muller) expus spre comercializare avand data durabilității minimale depasita, respectiv 21.01.2022.
Societatea a fost sancționată contravențional conform cu amenda în valoare de 8.000 de lei și s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe.