Amenzi în valoare de aproape 500.000 de lei au fost aplicate de inspectorii sanitar-veterinari pentru nereguli găsite la unități de alimentație de pe litoral, iar un fast-food a fost închis temporar.
Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, seria controalelor în unitățile din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costinești și Mangalia a continuat și în săptămâna 3-9 august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020 au verificat 245 de unități, respectiv 77 de restaurante, două cafe-baruri, trei pizzerii, 31 de unități tip fast- food, șapte braserii, 19 unități de tip bufet, 20 de baruri, două snack-bar, opt rulote, 49 de magazine alimentare, 17 laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un stand de produse alimentare, trei unități tip bistro, patru tonete și o autoutilitară.
“În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; depozitarea ouălor în condiții necorespunzătoare; depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică; funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară”, se arată în comunicat.
În urma neregulilor constatate, 60 de unități, dintre care 27 de restaurante, 12 magazine alimentare, 11 baruri, 10 unități fast-food au fost amendate cu 469.800 de lei.
De asemenea, în ultima săptămână au fost confiscate și retrase de la vânzare 118 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Totodată, a fost emisă o ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food.
A.N.S.V.S.A., prin intermediul D.S.V.S.A. Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.