Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times.
Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale, arată Digi 24.
În Marea Britanie, o pâine albă feliată costă undeva la 8 lei, cu aproape 30% mai mult față de anul trecut.
În Italia, pastele s-au scumpit cu 17% într-un an, germanii plătesc pentru brânzeturi mai mult cu aproape 40%, iar cartofii costă cu 17% mai mult.
De ce cresc prețurile?
Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult în România, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente. Potrivit INS, untul, cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Retailer român cumpărat de un fond de investiții, ex-acționar MedLife, cu sprijinul grupului ACP, care s-a implicat în afaceri ca Euroins, Amethyst și CarpatinaLa nivelul Uniunii Europene, creșterea la alimente este, în medie, de aproape 17% în ultimul an. În același timp, costurile pentru fabricarea acestor produse, care includ combustibilul, grâul sau alte mărfuri agricole, au scăzut chiar și cu 40% pe piețele internaționale, dar, cu toate acestea, prețurile la raft rămân ridicate în Europa.
În aceeași analiză se arată că este puțin probabil să vedem ieftiniri în perioada următoare, deoarece au crescut costurile cu forța de muncă, dar nu trebuie ignorată nici posibilitatea ridicării marjei de profit.