Elveția va importa în acest an mai multă brânză decât va exporta, pentru prima dată în istorie, a avertizat președintele Asociației producătorilor de produse lactate din țara cantoanelor, informează AP.
Deschiderea pieței laptelui din Elveția a pus presiune asupra producătorilor locali în ultimii ani, astfel că unii au decis pur și simplu să renunțe, a declarat Boris Beuret într-un interviu publicat în cotidianul Le Temps, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit lui Boris Beuret, este nevoie să fie adoptate măsuri pentru a se asigura că Elveția, renumită la nivel mondial pentru soiuri de brânză precum Gruyere sau Emmentaler, va putea să producă cantități suficiente pentru populația sa. "În caz contrar, vom sfârși prin a importa brânză, ceea ce ar fi o absurditate din punct de vedere economic, social și ecologic", a declarat Boris Beuret.
Conform datelor statistice oficiale, în anul 2020 Elveția a exportat o cantitate de 77.124 de tone de brânzeturi cu o valoare de 693,8 milioane de franci (772,5 milioane de dolari) și peste 80% din volumul exporturilor de brânzeturi elvețiene (62.919 tone) au mers spre Europa, cea mai importantă piață. În paralel, în 2020 Elveția a importat 71.664 de tone de brânzeturi, în valoare de 453,5 milioane franci. Aproape 82% dintre brânzeturile importate de Elveția au provenit din Italia, Germania și Franța.
Aproximativ 45% din laptele colectat în Elveția este procesat în peste 700 de sortimente de brânzeturi și aproximativ 40% din acestea sunt exportate în peste 70 de țări de țări din întreaga lume.