De ce va depinde viitorul ciocolatei. Cacao în laborator

De ce va depinde viitorul ciocolatei. Cacao în laborator
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2024

Schimbările climatice pun presiune pe pădurile tropicale unde cresc arborii de cacao, foarte sensibili, însă iubitorii de ciocolată nu trebuie să se alarmeze, spun companiile care studiază modalități prin care să poată cultiva cacao în laborator sau să dezvolte înlocuitori pentru aceasta, informează AP.

Mai mulți antreprenori caută modalități prin care să producă mai multă cacao într-o zonă care se extinde dincolo de tropice, din nordul Californiei și până în Israel, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Start pentru un nou Drum Expres, care va face legătura între Muntenia și Moldova. Investiție de 1 miliard euro CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou Drum Expres, care va face legătura între Muntenia și Moldova. Investiție de 1 miliard euro
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

California Cultured este o companie care crește cacao din culturi de celule la un laborator din West Sacramento, California, și intenționează ca anul viitor să înceapă să vândă ceea ce produce. Compania pune celule din boabele de cacao într-o cuvă cu apă cu zahăr, astfel încât celulele se reproduc mai repede și boabele ajung la maturitate într-o săptămână, în loc de șase până la opt luni, cât durează recoltatul tradițional, spune directorul general Alan Perlstein. În plus, acest procedeu nu are nevoie de atât de multă apă sau muncă intensă.

„Vedem cum cererea de ciocolată depășește cu mult oferta. Nu vedem o altă modalitate prin care lumea să crească în mod semnificativ oferta de cacao sau să o mențină la un nivel sustenabil, fără a o degradare de amploare a mediului sau alte costuri”, spune Perlstein.

Arborii de cacao cresc într-o zonă cuprinsă între 20 de grade latitudine nordică și sudică de ecuator, în regiuni călduroase și cu ploi abundente, precum Vestul Africii și America de Sud. Însă, schimbările climatice sunt așteptate să ducă la uscarea solului din cauza căldurii excesive. Așa că oamenii de știință, antreprenorii și iubitorii de ciocolată caută modalități prin care să cultive cacao și să facă culturile mai rezistente la dăunători, dar și să pună la punct alternative cu gust de ciocolată pentru a veni în întâmpinarea cererii.

CITEȘTE ȘI Ceva otrăvește fermele americane. „Substanțele chimice veșnice”

Piața ciocolatei este uriașă, cu vânzări de peste 25 de miliarde de dolari numai în SUA, în 2023, potrivit National Confectioners Association. Mulți antreprenori mizează pe faptul că cererea de cacao va crește mult mai rapid decât oferta. Companiile studiază fie posibilitatea de a majora oferta cu boabe de cacao crescute pe bază de culturi de celule, fie să ofere alternative fabricate din produse variind de la ovăz până la roșcove, care sunt prăjite și aromate pentru a produce un gust similar ciocolatei pentru chips-uri și umpluturi.

Prețul boabelor de cacao a explodat la începutul anului, ca urmare a cererii și a problemelor apărute la culturile de cacao din Vestul Africii, regiunea responsabilă pentru cea mai mare parte din producția mondială de boabe de cacao.

„Toate acestea contribuie la o posibilă instabilitate a ofertei, astfel că este atractiv pentru aceste companii care cultivă cacao în laborator să se gândească la modalități prin care să înlocuiască principalul ingredient al ciocolatei”, spune Carla D. Martin, director la Fine Cacao and Chocolate Institute.

Ministrul Energiei: Să terminăm hidrocentralele începute înainte de 1989 CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Să terminăm hidrocentralele începute înainte de 1989

Potrivit acesteia, inovația este stimulată în primul rând de cererea de ciocolată în SUA și Europa. În timp ce trei sferturi din producția mondială de cacao este realizată în Vestul și Centrul Africii, doar 4% este consumată acolo.

Stimulentele pentru producția de cacao în laborator vin într-un moment în care, în SUA, există și alte alimente care au fost produse în laborator, precum carnea de pui. În plus, companiile speră să poată profita de creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor cu privire la proveniența hranei lor și de ce a fost nevoie pentru a o produce, în special folosirea muncii copiilor în industria boabelor de cacao.

Firma Planet A Foods din Planegg, Germania, a plecat de la ideea că gustul ciocolatei este rezultat în mare parte de procesul de fermentare și prăjire a boabelor de cacao, nu de boabele în sine. În consecință, fondatorii companiei au testat o gamă largă de ingrediente, variind de la măsline și până la alege marine, pentru ca la final să aleagă un amestec de ovăz și semințe de floarea-soarelui, pe baza căruia au pus la punct o alternativă cu gust de ciocolată, spune purtătorul de cuvânt al companiei, Jessica Karch.

„Ideea nu este aceea de a înlocui ciocolata de calitate ridicată, de exemplu ciocolata neagră cu un conținut de 80% cacao, ci să oferi produse diferite pentru piața de masă”, precizează ea.

Unele sancțiuni la e-Transport rămân suspendate până la 31 decembrie - surse CITEȘTE ȘI Unele sancțiuni la e-Transport rămân suspendate până la 31 decembrie - surse

Eforturi pentru creșterea ofertei de cacao se fac și în Israel. Firma Celleste Bio ia culturi de celule din boabe de cacao pe care le crește în laborator și produce pudră și unt de cacao, spune cofondatorul Hanne Volpin. În câțiva ani, compania se așteaptă să poată produce cacao, indiferent de impactul schimbărilor climatice sau dăunătorilor, un efort care a atras interesul grupului Mondelez, producătorul ciocolatei Cadbury.

În ceea ce privește California Cultured, firma vrea să ceară permisiunea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA să își denumească produsul drept ciocolată, pentru că, potrivit directorului general, Alan Perlstein, asta și este.

„Practic, în opinia noastră, noi cultivăm cacao, însă într-un mod diferit”, spune Perlstein.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciocolata
cacao
laborator