Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a crescut anul trecut cu 7,5%, serie brută, față de anul anterior, ritm încetinit față cel din 2016, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
În 2016, comerțul en gros a înregistrat un avans de 7,7% față de anul precedent, după o creștere de 4,1% în 2015, scrie News.ro.
În 2017, față de 2016, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a înregistrat o creștere cu 7,5% datorită creșterii comerțului cu ridicata nespecializat (+16,5%), comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+14,6%), comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,8%), comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+5,9%), comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+5,2%) și comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+5%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scăderi s‐au înregistrat la comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (‐1,4%) și la activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (‐1,2%).
În decembrie 2017, față de decembrie 2016, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a înregistrat o creștere cu 6,8% ca urmare a creșterii comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+19%), comerțului cu ridicata nespecializat (+16,6%) și comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+12,4%).
Statisticile nu includ comerțul dintre firme cu autovehicule și motociclete.
Comerțul cu ridicata este practicat în special de comercianții care cumpără produse în cantități mari, pe care le revând în cantități mai mici altor comercianți sau clienți finali.