Cîțu indică spre CES pentru faptul că Guvernul nu a adoptat încă proiectul de închidere a restaurantelor. FOTO Când a fost transmis proiectul spre avizare

Cîțu indică spre CES pentru faptul că Guvernul nu a adoptat încă proiectul de închidere a restaurantelor. FOTO Când a fost transmis proiectul spre avizare
scris 7 apr 2021

Premierul Cîțu a afirmat că, deși avea toate avizele necesare adoptării, proiectul de suspendare a activității firmelor care nu respectă măsurile anti-Covid nu a fost inclus de Consiliul Economic și Social (CES) pe agenda ședinței de miercuri în mod premeditat și că este vorba de o obstrucționare. Cîțu a adăugat că este nevoie de reformă la CES.

UPDATE 19,30 Conform adresei oficiale a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), proiectul de lege a fost transmis CES pe fax marți, 6 aprilie, fiind înregistrat la consiliu miercuri, 7 aprilie, chiar în ziua ședinței de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dilema” transmiterii este cu atât mai ”fără ieșire” cu cât fax-ul de pe care MAI a transmis adresa cu proiectul indică data 10/03/2013 și ora 11:27.

Cîțu indică spre CES pentru faptul că Guvernul nu a adoptat încă proiectul de închidere a restaurantelor. FOTO Când a fost transmis proiectul spre avizare
Cîțu indică spre CES pentru faptul că Guvernul nu a adoptat încă proiectul de închidere a restaurantelor. FOTO Când a fost transmis proiectul spre avizare
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

UPDATE 21,00 Consiliului Economic și Social a precizat că ședințele plenului său se desfășoară în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior ședinței săptămânale a Guvernului.

Proiectul de lege menționat a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de 6 aprilie, la ora 18:51, iar suplimentarea ordinii de zi a ședinței CES din 7 aprilie, de la ora 10.00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate, arată Consiliul

În pofida faptului că legislația prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineții de joi, 8 aprilie, vor fi organizate ședințele comisiilor de specialitate, iar, la ora 14.00, ședința plenului CES, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de lege în discuție.

Magazinele introduc reguli noi împotriva cozilor. Regula coșului CITEȘTE ȘI Magazinele introduc reguli noi împotriva cozilor. Regula coșului

De ce este important: Firmele care nu respectă măsurile în vigoare pentru prevenirea Covid-19 vor risca, pe lângă amendă, și sancțiunea contravențională complementară a închiderii pe o durată de 15 zile sau 30 de zile a sediului principal sau secundar în care își desfășoară activitatea, conform proiectului de lege redactat de Guvern în acest sens.

Consiliul Economic și Social este instituție publică care reunește organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ai societății civile. Consiliul este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative inițiate de Guvern, dar avizele, deși obligatorii, sunt consultative.

Guvernul a anunțat la 25 martie pregătirea acestui proiect, dar deși susținea că noile prevederi vor fi adoptate săptămâna tercută, proiectul încă nu a fost adoptat și transmis Parlamentului.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Încă din februarie, premierul Cîțu declarase că restaurantele, cafenelele, magazinele și alte firme, precum cinematografe sau cluburi, care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a Covid-19 impuse de autorități, vor risca, pe lângă amendă, suspendarea activității pe o durată determinată, de cel puțin 2 săptămâni. 

ULTIMA ORĂ FOTO Spațiile comerciale din metrou au început să fie demolate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Spațiile comerciale din metrou au început să fie demolate

Miercuri, premierul Cîțu a arătat că, deși avea toate avizele necesare adoptării, proiectul nu a fost inclus de CES pe agenda ședinței de miercuri. 

În context, Cîțu a acuzat CES de obstrucționare și a arătat că este nevoie de o reformă a CES.

”Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi, deși practica permitea să fie luat direct în discuție, a fost întârziat proiectul și nu are avizul CES. CES, așa cum ne-a obișnuit în alte dăți ori vine cu propuneri să creștem salarii, să creștem cheltuieli, eu v-am spus că e nevoie de reformă și la CES. (...) Mi se pare o obstrucționare ciudată, dar nu ne vom opri aici”, a declarat Florin Cîțu.

Reprezentanții CES au susținut în schimb că proiectul a fost transmis cu prea multă întârziere, pentru a mai putea fi inclus pe agendă.

Cîțu se opune oricărui lockdown, după ce un secretar de stat a spus că două săptămâni de carantină națională ar face minuni. ”Era o discuție teoretică, nu o propunere” CITEȘTE ȘI Cîțu se opune oricărui lockdown, după ce un secretar de stat a spus că două săptămâni de carantină națională ar face minuni. ”Era o discuție teoretică, nu o propunere”

Prevederile proiectului de lege 

În cazul repetării, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției de nerespectare a condițiilor de desfășurare a activității dispuse de autorități în pandemie, de către conducătorul unui operator economic, pe lângă amenda cuprinsă între 1.000-5.000 lei, agentul constatator va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor dispuse.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de închidere temporară se materializează prin afișarea, în locuri vizibile de la intrarea/intrările în sediul închis temporar, a următorului mesaj:

”Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

După de a cerut implicarea bisericii, premierul Cîțu solicită și ajutorul mediului privat în campania de vaccinare CITEȘTE ȘI După de a cerut implicarea bisericii, premierul Cîțu solicită și ajutorul mediului privat în campania de vaccinare

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea de suspendare a activității pentru 15 zile, autoritățile vor aplica, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

În plus, în cazul în care constată nerespectarea măsurilor referitoare la suspendarea temporară a activității, agentul constatator dispune, pe lângă amneda cuprinsă între 2.000-10.000 lei, și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar.

Și aplicarea acestei sancțiuni se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Agenții constatori vor fi agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Proiectul prevede, în cele din urmă, că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare, respectiv de închidere a activității.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
suspendare
temporar
activitate
amenzi
guvern
citu
ces
consiliu
economic
social