Ficatul de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă doar între 15% și 47% din compoziție la produsele analizate de tip "pate de porc" care se regăsesc pe piața din România, atenționează Asociația Națională de Protecția Consumatorilor - InfoCons.
Conform sursei citate, în total au fost analizate 40 de produse de la 14 producători/distribuitori.
"Din punct de vedere ingredientului principal: 45% au în compoziție prim ingredient apa, 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină, 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne.", se menționează în comunicat.
Potrivit studiului, din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: 25% au în compoziție proteină animală din/de porc, 77,5% au în compoziție slănină, 37,5% au în compoziție șorici, iar 15% proteină animală din porc, slănină și șorici.
Reprezentanții InfoCons precizează că, din punct de vedere al aditivilor alimentari, 72,5% dintre produse au în compoziție între 1 și 6 E-uri (aditivi alimentari).
Aditivii alimentari cel mai des utilizați sunt: nitrit de sodiu (E250), carmina (E120), caragenan (E407), trifosfați de sodiu (E451).